Ráhangolódás

imagesmnnHiszek a valódi demokráciában. Hiszek a közösségek önszervező erejében. Kiállok az olyan emberek mellett, akik felszólalnak, és harcolnak egy jobb világ megteremtése érdekében. Ezt gondolják az aktivisták, és így gondolom én is. A világ legnagyobb problémáinak forrása nem az éhezés, korrupció, vagy a környezetszennyezés, hanem az apátia. Az, hogy többé-kevésbé mindannyian tisztában vagyunk ezekkel a veszélyekkel, mégsem teszünk semmit. A civil szervezetek segítségével az önkéntesek szervezettebben, és hatékonyan tudják előmozdítani azokat az ügyeket, amelyekért küzdenek. Természetesen átgondolatlan lépésekkel végleg el is idegeníthetünk érdeklődőket az önkéntességtől.

Az aktivizmus trend, sőt trendi, még Magyarországon is kezdi elfoglalni társadalmi helyét. Kicsi, sokszor savanyú, de a miénk, hozzuk ki belőle amit lehet. Ezzel együtt egy trend nem jelent sorsszerűséget, szerte a világon láthatjuk, hogy a demokratikus átalakulások hulláma sem akadályozta meg, hogy a politikusok megnyirbálják az állampolgárok jogait. Nem vagyunk tehát abban a helyzetben, hogy hátradőlve várjunk. Az aktivista koordinátoroknak olyan módszereket kell alkalmazniuk, aminek révén az önkéntesek a lehető legnagyobb mértékben, és leghosszabb ideig járulhatnak hozzá a szervezeti célok eléréséhez.

A legtöbb ember csak véletlenül lesz önkéntes, álldogálnak,üldögélnek, miközben jó polgárként csak és kizárólag a saját ügyeik megoldásán törik a fejüket. Aztán történik valami, és egyik pillanatról a másikra Dávidként vetik bele magukat az elnyomó rendszerek Góliátjai elleni harcba. Legyen szó kizsákmányoló vállalatokról, vagy jogtipró kormányokról, ha jól végezzük a munkánkat mi is annak a véletlennek a részei leszünk, ami kibillenti őket abból a bizonyos apátiából. A blog aktivizmussal foglalkozó részének célja az, hogy az önkéntesek koordinálásához kapcsolódó módszereket, taktikákat, és példákat, mutasson be, hozzájárulva ahhoz, hogy némi hatalmat a vállalati, és kormányzati köröktől visszaszerezzünk a közösségek, és hatalom nélküliek számára. És bizony van mit visszaszereznünk.

Schmidt Gergő

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s