Kérdések a kezdetekhez, avagy mi kell ahhoz, hogy civil legyek?

az-sap-innovacios-kozpontot-epit-nemetorszagban-5110Sokan kérdezik tőlem, hogy hogyan kezdjenek a civilkedésbe? Mit alapítsanak és hogyan? Mire is lehet használni egy nonprofit szervezetet? Egy ilyen beszélgetés után bukkantam rá véletlen erre az amerikai cikkre. Kezdetnek talán megfelel, de majd azért én is megírom a véleményem. Most viszont egy cikk Joanne Fitzt-től, a nonprofit.about.com-ról.

Ha úgy döntesz, hogy civil szervezetbe kezdesz, tudd, hogy nem vagy egyedül. Csak az Egyesült Államokban a nonprofit szervezetek száma kétszer olyan gyorsan nő, mint a forprofitoké. Becslések szerint 1,6 millió nonprofit szervezet létezik ma az USA-ban, és még az is valószínű, hogy valaki már alapított egy szervezetet a te ötletedre.
(Európában nem dívik ennyire a civil szervezetesdi, különösen nem Magyarországon! liza)

Add fel már az elején? Dehogy!

Nonprofit szervezet alapítása leginkább a cégalapításhoz hasonlít. Kell találnod támogatókat vagy befektetőket, akik érdeklődnek a témád iránt, vagy egyszerűen csak szeretik a mottót “make the difference”. De akárhogyan is, a nonprofit szervezeteket is úgy kell működtetni, mint a forprofitokat.

Szükséges egy üzleti terv és az eredményeket is mérni kell. Arra is fel kell készülni, hogy alapítóként, ugyanúgy, mint az üzlettulajdonosoknak cégalapításkor, sok-sok önkéntes munkát kell beleölnöd a szervezetbe.  Sok embernek, aki nonprofit szervezet alapításába vág, meg kell tartania rendes állását a kezdeti (startup) időszakban és sok szervezet eleve úgy áll fel, hogy csak önkéntesekkel működjön. Szóval nem csak a lelkesedésedre, de a vállalkozókedvedre és a kitartásodra is szükség lesz.

Megvannak a szükséges képességeid egy szervezet működtetéséhez?

Egy szervezet vezetéséhez jó menedzsment képességekre van szükség, még a nonprofit szervezet esetében is. Szükséged van arra, hogy a szenvedélyed, az elkötelezettséged, a lelkesedésed hajtson, de ez nem helyettesítheti a megfelelő képességeket és tapasztalatot. De mivel egy szervezetben sosem vagy egyedül, összeadva a társak, alapítók, elnökségi tagok, támogatók tudását, könnyen összejön a szükséges tudás és tapasztalat. Így az első támogatóid az elnökségi vagy egyesületi tagok is lehetnek.

A Chronicle of Philanthropy szerint a legfontosabb tulajdonságok a szektorban: szenvedély, kreativitás, kitartás, vízió, együttműködési készség. Megvan benned? Akkor vágj bele!

Joanne Fritz

a nonprofit.about.com-ról

{liza}

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s