Segítség! Nincs több pénz! Mit tegyek?

keringoElfogyott a pénz a projektekre? Szükséged van adományokra, támogatókra? Sokan kérdezik tőlem, hogy tudnék-e nekik pénzt gyűjteni? Mennyi idő alatt, mennyit? Hogyan kezdjünk hozzá? Ilyenkor visszakérdezek: mire gyűjtenétek, kiktől, milyen eszközötök van, mennyi munkaerő áll rendelkezésre, mennyi időtök van? Összeszedtem néhány alapvető kérdést, amit érdemes átgondolni, mielőtt belevágunk.

Milyen adományszervezés létezik egyáltalán?

A civil szervezetek finanszírozásakor sokan rögtön a pályázatokra gondolnak. De sok egyéb módja is létezik, hogy pénzhez jusson a szervezetünk, projektünk. Szervezhetünk szponzorációt cégektől, vagy pályázhatunk cégek CSR programjaira, de kereshetünk gazdag szimpatizánsokat (major donor fundraising), de gyűjthetünk 1 %-ot is. Magánadományozókat szerezhetünk online módszerekkel, de személyesen is, Door2door vagy Face2Face (utcai adományszervezéssel) vagy egyszerű megkereséssel. Technikailag kérhetünk havi rendszeres adományt és egyösszegű készpénzt vagy tárgyi eszközöket, online átutalással, csekkes befizetéssel és csoportos beszedéssel akár. Rengeteg módszer, célközönség, technika, amihez mind különböző tudás, tapasztalat szükséges, különböző befektetésre, eszközökre, humán erőforrásra és időre van szükség. Ezért mindenképpen áldozzunk időt ezek végigtanulmányozására (vagy kérjünk segítséget profit fundraisertől).

Melyiket válasszam?

A szervezet profilja, eszközei, lehetőségei, kapacitása, stílusa és célcsoportja alapján meg tudjuk ítélni, hogy melyik adományszervezési program áll a legközelebb a szervezethez. Például egy környezetvédelmi szervezetnek például nem igazán illik a profiljába, hogy több százezer DM levelet küldözgessen potenciális támogatóknak. Sokakat érintő, ismerő témakörben, például beteg gyerekeket támogató szervezet esetében könnyen elérhetünk sok személyt, főleg, ha kevés összeget kérünk tőlük. Nagyobb projektekkel, célzott tevékenységgel foglalkozó szervezet, aki például egy közösségi kertet szeretne kialakítani, kérjen tárgyi támogatást, szponzorációt egy kertészettől, egy nagy összeg keretében.

Ad hoc vagy tervezett adományszervezés?

Amennyiben hosszútávon fenntartható adományszervezésre törekszünk, stratégiailag kell végiggondolnunk, hogy:

  • milyen támogatókat szeretnénk (melyik társadalmi rétegből, milyen jellemzőik vannak, miért támogatnának minket?)
  • mekkora összegre van szükségünk és mire költenénk?
  • milyen gyakran, milyen hosszútávon van szükségünk pénzadományra?

Mindezek mellett  fontos, hogy az adományszervezésünk küldetés-központú legyen, azaz a küldetésünkhöz, céljainkhoz megfelelően válasszuk ki a módszerünket és ne az alapján, ami számunkra a legkönnyebb vagy leggyorsabb út lehet.
Ad hoc adománygyűjtést is szervezhetünk, amennyiben azonnal szükségünk van kis összegre, akár egy gyűjtődobozzal és egy transzparenssel fel is állíthatunk egy asztalt egy téren, vagy egy rendezvényen.

Kik legyenek a támogatók?

A leendő támogatóra ne úgy gondoljunk, mint vadidegen személyre, aki egyszercsak bekopog az ajtón és kezünkbe nyom egy pénzzel teli borítékot. A legkönnyebb támogatókat találni a szervezet ismerősei között. Gondoljuk végig, kik a leginkább érdekeltek a tevékenységünkben. És rögtön látjuk, hogy már régóta ismerjük őket!

Egy közösségi kert például érdeke a közösségnek, a környéken lakóknak, az elhagyatott telek tulajdonosának, a környező boltoknak, a helyi iskolának, az önkormányzatnak, az önkéntes kertészkedőknek, a kertben sétálóknak. A halláskárosultak tevékenysége fontos a sérültek családtagjainak, a sérültekkel foglalkozó szakembereknek, a segítő-támogató intézményeknek, de bárkinek, akit sikerült érzékenyítenünk a témában. Nézzünk körbe és meglátjuk, hogy mennyi embernek, cégnek, intézménynek jó az, hogy a szervezetünk létezik!
Milyen embereknek áll érdekében a munkánk, ki örül neki? Vagy örülne, ha ismerne minket?
Írjuk össze őket. Ők mind a szimpatizánsaink, és mindannyian lehetnek a támogatóink.

Hogyan kérjek?

Felejtsük el az összes előítéletünket az adománykéréssel kapcsolatban! Úgy nem fogunk adományt kapni, ha még kérni sem merünk. Én mindig arra gondolok, hogy a munkámmal minden embernek segítek a világon, hogy azért dolgozom, hogy a Föld jobb hely legyen, mint most, így ha mások nem is ezen dolgoznak nap mint nap, akkor legalább a pénzükkel támogassák a munkánkat. Magamra nem áldozatként és nem is koldusként gondolok, hanem egy olyan emberként, aki felelősséggel viseltetik a Föld, az emberiség sorsa iránt, és feltételezem, hogy az összes többi ember is ilyen. Egyszerűen csak megkérem őket, hogy ezt a felelősségérzetüket, az elkötelezettségüket, a jószándékukat fejezzék ki.
Most. Pénzben.

Mennyit kérjek?

Legkönnyebb konkrét projektre, használati tárgyakra, eszközökre pénzt kérni. Határozd meg, hogy mit szeretnél megvenni, miért, mennyibe kerül és hogy mikor akarod beszerezni. Mindezt az információt egyszerűen csak oszd meg a szimpatizánsaiddal és kérd meg őket, hogy támogassanak.

Milyen módszerrel kérjek?

Ha már tudjuk, hogy kiket akarunk megkeresni, mennyi pénzt szeretnénk összegyűjteni, mire és mennyi idő alatt, akkor már sokkal könnyebb kiválasztanunk a módszert.
Ne feledjük azonban, hogy minden adománygyűjtés kerül valamibe. Ne áltassuk magunkat azzal, hogy mindent gyorsan és ingyen meg tudunk szerezni az adománygyűjtéshez. Számítsunk arra, hogy sok időre van szükségünk, alapos kutatásra, tervezésre, új technikai eszközökre és  alkalmanként (ha nem akarunk felesleges köröket futni és fölöslegesen pénzt költeni) adományszervezőre is.

Mindezek után elkészíthetjük az első adományszervezési tervünket. De erről majd legközelebb.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s