Aktivisták vs passzívisták

OLYMPUS DIGITAL CAMERAAz önkéntesség kultúrája mint minden más, rohamos fejlődésen, de legalábbis változáson megy keresztül. Az aktivisták toborzása során a szervezetek részben új embereket szólítanak meg, részben viszont egymással is versengenek a már jelenleg is aktívak figyelméért. Természetesen mindenki szeretne hosszú távú, elkötelezett segítőkre szert tenni, ebben segít ha betartunk pár alapszabályt, és tisztán látjuk az aktivisták igényeit.

Számolj velük:

A legtöbb esetben konkrét feladatokra kérünk fel aktivistákat, ugyanakkor Magyarországon is egyre többen vállalnak olyan önkéntes munkát, amelynek keretében vállalják, hogy hónapokon át, heti 2-3 napon segítenek a szervezetnek (még ha ezt gyakornokság címszó alatt teszik is). Amennyiben nem teljesen önálló feladatról van szó, és te sem tudod éppen hol áll a fejed, megesik, hogy feladat nélkül maradnak, amit bizony joggal éreznek kárba ment időnek.  Ne hagyd, hogy ez megtörténjen! Egy fizetett munkatárs néha örül, ha lógathatja a lábát, vagy a monitor helyett a plafont nézheti. Ezzel szemben az aktivista azért jön, hogy aznap megmentse a Földet, véget vessen az éhezésnek stb. Szervezetlen körülmények között könnyen feleslegesnek érezi magát és a munkáját, ami a legrosszabb üzenet olyan valakik számára, aki éppen egy jó célért akarna küzdeni a segítségünkkel/segítésünkkel.

Mutass irányt:

Nem kell aktivizmus koordinátornak lennünk, hogy belássuk milyen fontos vezetőként pontosan megfogalmaznunk elvárásainkat egy-egy feladat kapcsán, illetve ha kell útmutatást adjunk annak végrehajtásához. Akármilyen egyszerű is a feladat, szakíts időt rá, hogy elmagyarázd mit szeretnél, és miért, legjobb, ha a legelején magad is mentorálod a munkát. Összetettebb, visszatérő feladatok esetén ne sajnáljuk az időt arra, hogy képzést szervezzünk az önkénteseknek,  különösen jól sikerülhet egy-egy “külső szakértő” meghívása – természetesen szintén önkéntes alapon.

volunteer_clip_artDelegálj:

Egy idő után magad is látni fogod, hogy melyik aktivistára bízhatsz komolyabb feladatokat, illetve kihez milyen munka illik. Amikor önkénteseknek önálló feladatot adsz nem csak a saját válladról veszed le az adott munka terhét, ennél sokkal fontosabb, hogy egyben elismered az addigi munkájukat is. Tedd büszkévé az aktivistáid: lehet, hogy egy fordító aktivistákból álló csoportot menedzselni több feladattal jár mint csupán részt venni benne, de ha tisztán kommunikálod, hogy ezt a pozíciót elismerésként ajánlod fel, azzal nagy lépést teszel egy elkötelezett csapatlétrehozása felé.

Kommunikálj gyakran, és jól:

A rendszeres kommunikáció – a hogyan kérdését egy másik cikkben fejtem ki – biztos módszer az önkéntesek aktívan tartásához, márpedig a “passzívisták” hiába mutatnak jól az adatbázisunkban nem sok értelmük van a szervezet szempontjából. A legtöbben nem fogják nyakukat törni azért, hogy végre feladatot adjunk nekik, akkor se várjuk meg amíg az aktivistáink új elfoglaltság után néznek, ha éppen kevés feladat van számukra, ehelyett informáljuk őket a már futó projektekről, és készítsük fel őket a közeljövőben várhatókra. A rendszeres kommunikáció, mint például a hírlevelek, általában egyoldalúak, ezek mellett tervezz személyesebb interakciókat is. Hasznos, ha időről-időre személyesen is felhívsz egy-egy aktivistát, leginkább azokat, akiknek csökkenőben van az aktivitásuk, ritkábban jönnek, kevesebbet vállalnak. Így megerősíted bennük, hogy számítasz a munkájukra, és fontosak a szervezet számára.

Oszd meg a sikereket:

Mond el az önkénteseidnek hogyan változtatják meg a világot a munkájukkal. Ha megnézed egy civil szervezet Facebook oldalát, látni fogod, hogy a sikersztorikat, a nagy győzelmeket kedvelik a legtöbben. A siker vonzó, ahogy a sikeres szervezet is. Az aktivistáknak nem arra van szükségük, hogy együtt keseregj velük a Föld helyzetén, hanem arra, hogy megmutasd az ő tetteik miként járulnak hozzá a jó cél eléréséhez, és hogy ez a cél lépésenként egyre közelebb kerül. Ha a szervezet új kampányba kezd, vagy más módszerekkel kísérletezik, mutasd be őket minél előbb, magyarázd el az önkénteseknek miért fontos ez, és mi az ő szerepük benne.

Hozz létre közösséget:

Senki sem marad önkéntes pusztán azért, hogy segítsen a szervezet céljainak elérésében, legyen az bármilyen magasztos is. Amik a legtöbb aktivistát maradásra bírják, azok új barátságok, hasonlóan gondolkodó, jó társaság megléte. Ennek megteremtése a te feladatod, szervezz közös programokat, találkozókat akkor is, ha éppen nincs olyan feladat, ami indokolná. Akkor is hasznos legalább két fős csoportoknak kiadnod feladatokat, ha egy aktivista is el tudná végezni azt, így lépésről-lépésre alakítod majd ki azt a közösséget, aminek révén élmény lesz a szervezetnek segíteni.

Schmidt Gergő

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s