Minek nevezzelek? avagy ajándék nonprofit kisszótár

Private-Health-Services-Plan-Definition-GuideAhány szervezet, annyi kifejezés: tag, támogató, szimpatizáns, donor, adományozó, aktivista, önkéntes, gyakornok, toborzó, követ… Bagatelnek, de mégis jogosnak tűnik a kérdés,hogy ki határozza meg ezeket a definíciókat? Honnan tudja egy új munkatárs, hogy kit minek hívnak? De tudja-e egy régi munkatárs, hogy ki, kit, minek nevez? Próbáld  ki! Kérdezd meg a munkatársad, hogy szerinte ki az aktivista vagy ki az önkéntes nálatok? Lehet-e a gyakornok önkéntes? Önkéntes-e a gyakornok? Támogatónak hívjuk-e az önkéntest, aki az idejével járul hozzá munkánkhoz? Vagy támogató csak a pénzadományoz lehet?

A legfontosabb, hogy a szervezeten belül mindenki ismerje a definíciókat. Vitázzatok, értelmezzetek, nézzétek meg, hogy más, hasonló szervezet, vagy a nemzetközi központok milyen definíciókat használnak, aztán alkossátok meg a saját szótáratokat. A szótár megalkotása után ne felejtsük azt publikálni, kitenni egy feltűnő helyre, hogy minden tagunk, támogatónk, gyakornokunk, önkéntesünk, adományozónk tudja, hogy ő ki is valójában.

Ki kicsoda az én utcámban és a nagyvilágban?

Én az alábbi definíciókat használom:

 • Szimpatizáns: Gyűjtőfogalom mindazokra, akik bármilyen módon segítik a szervezetet vagy akár csak szimpatizálnak vele. Ide tartozik az is, aki csak elolvas egy blogbejegyzést, vagy aláírásával támogatja egy kampányunkat. Magyarul a szimpatizáns kifejezést használom, de angolul a „supporter” kifejezés hasonlít leginkább az én szimpatizánsomhoz.
 • Önkéntes: Aki szabadidejében a szervezet számára munkát végez. Az önkéntességet ma már törvényes keretek szabják meg, amennyiben önkénteseket akarsz fogadni, nézz utána a hatályos Önkéntes Törvénynek.
 • Támogató: Én a pénzügyi támogatót hívom támogatónak. Ha ezt a definíciót követed, akkor a támogató megegyezik az adományozóval. Angolul a „donor” szót használhatjuk, de sok helyen használják a „supporter”-t és a „philantrop”-ot is. De én a „supporter” szót a szimpatizánsokra használom. Támogató lehet így cég is és magánszemély is.
 • Szponzor: pénzügyileg támogató cég, akit támogatásért cserébe reklámozunk.
 • Gyakornok: Érdemes házon belül meghatározni a gyakornok, az önkéntes és az aktivista közötti különbséget (már ha van mindhárom nálatok). A gyakornokok általában megadott határidők között, meghatározott munkát végeznek a szervezet számára. A főiskolások és egyetemisták gyakornokságát a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma törvényben szabályozza, amelyben részletesen kitérnek a szerződésre és a fizetésre is.
 • Adományozó: pénzügyileg és ingósággal, ingatlannal, ajándékkal a szervezetet támogató személy. Az én szótáramban ugyanaz, mint a donor és a támogató.
 • Adománygyűjtő: egy olyan személy, aki közvetlenül gyűjti a támogatásokat. Számomra leginkább egy személy, egy pénzgyűjtő dobozzal a kezében.
 • Adományszervező: aki stratégiailag megtervezett adománygyűjtési tevékenységet végez, aki megtervezi az adományszervezési programot, kialakítja annak technikai hátterét , stb.
 • Nonprofit menedzser: olyan szakember, aki nonprofit területen tevékenykedik, programokat dolgoz ki, vezet, embereket menedzsel.

Mi van házon kívül?

Mint minden szakmának, ennek is vannak nemzetközi kifejezései, amik ha nem is országonként, de kontinensenként változhatnak.

Ilyen például a nonprofit szektor, amit

 • NPO – non profit organization – nek rövidítik Ázsiában
 • NFP – not for profit-nak neveznek Ausztráliában
 • NGO – non governmental organizations -nak hívnak Európában és az USÁban
 • CSO – civil society organisations, USA, kicsit tágabb fogalom, mint az NGO
 • INGO – nemzetközi nem kormányzati szervezetek, pl. Greenpeace, Oxfam, Amnesty, Orvosok Határok Nélkül

Sajnos nem ismerem az összes kifejezést nemzetközileg, így csak ezzel az egy példával tudtam  előállni, de majd igyekszem bővíteni a listát. 🙂

Befejezésként

Ez az én szótáram, ami nem jelenti azt, hogy ilyennek kell lennie mindenkié. Mindenhol vannak hasonlóságok és különbségek, néhol pedig még nincsenek is meghatározások. Ha nálatok esetleg így van, akkor itt az ideje a dolgokat nevén nevezni, azaz egy kis névadót tartani!

 {liza}

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s