Mit tanulhatunk Dél-Kelet Ázsiától?

leversforchange2A változás mozgatórugói, avagy a filantrópia dél-kelet ázsiai országokban” című, márciusban kiadott tanulmányról

 

Még egy hónapja sincs, hogy megjelent a dél-kelet ázsiai térség filantrópiájáról egy körültekintő, érdekességekkel tarkított kutatás. A Lien Központ a Szociális Innovációkért think-tank központja a Szingapúri Menedzsment Egyetemnek, „ A változás mozgatórugói, avagy filantrópia választott dél-kelet ázsiai országokban” címmel riportot adott ki a térség jótékonysági szokásairól, amelyben azt a kérdést feszegeti, hogy hogyan alakult ki a filantrópia a régióban és hogyan befolyásolja a szektor fejlődését az állami gyakorlat?

 

Miről szól a tanulmány?

A gyorsan fejlődő dél-kelet ázsiai országok, mint Szingapúr, Indonézia, Thaiföld és Fülöp szigetek (amely országokat a tanulmány elemzi) gyors gazdasági és népességnövekedést produkálnak, amely során egyre növekszik a jólét ezekben az országokban. De a jóléttel növekszik a jótékonykodás is? kérdezi a kutatás. Míg a robbanásszerű gazdasági növekedés páratlan jólétet teremt, miközben szélesedik a középosztály, de a jövedelmi egyenlőtlenségek gyorsabban nőnek, mint a többség életszínvonala. A jótékonykodás segíthet a társadalmi feszültségeken? A célzott támogatás meg tudja válaszolni a kritikus szociális kérdéseket?

Megvizsgálva a közpolitikai döntéseket az adományozási szokásokra nézve, a tanulmány megállapítja, hogy a jótékonykodási környezet a térségben nagy kihívást jelent. Az adópolitika legtöbb helyen semleges vagy nem adományozásra buzdító, hiányoznak a lehetőségek, hogy a civil indíttatású személyek megszerezzék a szükséges információkat a komplex társadalmi problémák terén, ritkásak a kapcsolatok a civil szervezetek és a támogató cégek között,a statisztikák és adatfeldolgozások pedig hiányosak, amelyek viszont nagyban segítethetnék a születőben lévő szektort.

A tanulmány viszont csak egy helyzetjelentés, mert a folyamatok még jelentősen változhatnak. Hiszen Dél-Kelet Ázsia bebizonyította, hogy meredek lépcsőn is képes gyors sebességgel felfelé mászni és leelőzni sokakat.

Jó példák Dél-Keletről

A riport megjelenít számos megközelítést, innovációt és gyakorlatot, amelyek közül néhány erőteljesen befolyásolta a politikát, de a legtöbb mégis civil kezdeményezés, amely például szolgálhat a régióban és azon túl is.

  • Szingapúr egyértelmű vezető szerepet ragadott magához a térségben azzal a kormányzati gesztussal, hogy a nonprofit célra adományozó magánszemély, adománya két és félszeresét leírhatjaz adójából.

  • Indonéziában a nonprofit szervezetek és mozgalmak gyűjtik össze és osztják újra az alamizsnákat a szegénység csökkentése érdekében. Meglehetősen új megközelítés mindez, mert korábban a templomok feladata volt a rászorulók segítése az alamizsnákból. Tekintettel arra, hogy az iszlám vallás előírja a „zakar”, az alamizsna adását, hatalmas összegről beszélünk csak Indonéziában, a világ legnagyobb muszlim országában.

  • a Thai Egészségügyi Alapítvány, ami a legnagyobb filantrópiai szervezet az országban a 2001-es Healt Promotion Act nevű kampány keretében jött létre, az alkohol és dohánykereskedelem adójának 2 %-ából. Azóta is évi 100 millió dollárral gazdagodik a szervezet az adóból.

  • a fülöp-szigeteki civil szervezetek lobbijának köszönhetően, egyedülálló adósságcsere egyezménynek köszönhetően jött létre a Fülöp szigeteki Környezetvédelmi Alapítvány.

A szektor és a politika

A tanulmány a politikai döntések mentén elemzi a nonprofit szektort és a rohamtempóban dübörgő gazdasági változásokban az adományozási kedvet. Megállapításai mellett egyet határozottan kimond, a politikai döntések, az adótörvények, a nonprofit tevékenységet támogató politika nagyban előre tudja mozdítani egy ország helyzetét, elő tudja segíteni a társadalmi összefogást és erősíti a közösségben a szociális felelősségtudatot.

Jó példa erre van bőven, csak használjuk fel!

A riport teljes egészében letöltethető a Lien Centre for Social Innovation honlapjáról

http://centres.smu.edu.sg/lien/research/levers-change-philanthropy-select-south-east-asian-countries/

fordítás az előszóból és a megjelölt cikkből

{liza}

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s