Én is szeretnék hős lenni! (útmutató kezdő hősöknek)

avagy hogyan kapjunk állást civil szervezetnél otthon és külföldön

– Egy jótékonysági szervezetnél dolgozol?nonprofit1
– Nem igazán. Egy nonprofit szervezetnél, egy civil szervezetnél.
– Aha…
– Környezetvédelem, gyerekvédelem, kultúra, tudod.
– Ja, igen, olyan vagy, akik beadják az oltást a gyerekeknek Afrikában, vagy akik kikötözik magukat a fákhoz az indonéz őserdőben?
– ?!? … hát, így is mondhatjuk… de legtöbbször egy irodában ülök és onnan próbálom megváltoztatni a világot.
– Na, ezt én is szívesen csinálnám! De én ki is kötözném magam! Micsoda ötlet! Kalandok, utazás, és közben jót teszel! Változtassuk meg a világot! Ez az! Hol kell jelentkezni?
– Mármint hova?
– Ahol ezeket lehet csinálni. Ja, és ezért fizetnek?

 Az alábbi beszélgetés egy ismeretlen ismerőssel különösképpen szórakoztatott. Valahogy nem szoktam világmegváltoztató kalandornak gondolni magam. Több mint tizenkét éve dolgozom a civil szektorban, ebből a felét önkéntesként, csak úgy, szerelemből. A másikat megfizették. De azt sem a pénzért csináltam, hanem még mindig szerelemből.

Milyen hősnek lenni a hétköznapokban?

Nagy örömmel tölt el, hogy egyre népszerűbbek a civil szervezetek és mozgalmak hazánkban. Egyre nő az önkéntesek száma, a szimpatizánsoké, az online aktivistáké, és lassan bővül azoknak a köre is, akik már szakmájukként tekintenek civil munkájukra. Talán lassan elmúlik az az idő is, mikor a többség romantikus hősként vagy éppen civilizálatlan hippiként, esetleg ráérő milliomos ábrándkergetőként gondol a nonprofit szektorban dolgozókra. Persze vannak a nonprofit szakemberek között fanatikus idealisták, mégis több az egyszerű ember, csak egy kicsit több – vagy lényegesen több – bennük az elhivatottság, a lelkesedés, a hit, a világot jobbá alakítás vágya.
A legtöbben orvosok, anyák, egyetemisták, jogászok, ifjúsági vagy szociális munkások vagyunk, akik a civil szektort alakítjuk, fejlesztjük, akik közben a szomszédaid vagyunk vagy a játszótéren találkozunk. Persze vannak faölelgetők is és olyanok, akik nap mint nap kockára teszik az életüket a nemes célért.

Néhány téves elképzelés a civil szektorról:

Csak önkéntesek dolgoznak a nonprofit világban

Nos, ez nem igaz. Elég valószínű, hogy csak önkéntesekből nem fejlődtek volna erős, hatalmas világszervezetek. Sok szervezet az önkéntességen alapszik, de a világ nagy részén nem várják el, hogy heti negyven órában, éveken át, szaktudásodat, tapasztalatodat ingyen kínáld. A szaktudást ugyanúgy, mint bármely más szektorban, a nonprofit szektorban is megfizetik.

Nem kell érteni semmihez

Éppen az ellenkezője az igaz: feltétlenül kell érteni valamihez! Ha az Orvosok Határok Nélkül szervezet orvost keres, az egyértelmű, de mihez kell értenie egy kampányosnak, egy aktivistának, egy koordinátornak, egy adományszervezőnek?
Még ha ma Magyarországon nincsenek is ezeknek a szakmáknak kialakított sztenderdjei, iskolái, de még tanfolyamai, konferenciái is alig, attól még létező szakmák a világ nagyobbik felén. Olvass utána mit csinál egy kampányos egy emberi jogi szervezetben, vagy mik az adományszervezés módszerei a nagyvilágban. Angolul ma már minden anyag elérhető az interneten.
Mindemellett pedig menj el önkénteskedni az adott szervezethez és meglátod, hogy mit is csinál egy kampányos. Éppen azért, mert a nonprofit szakmák legtöbbje még nem rendelkezik itthon megfelelő szakmai támogatással, az álláskiírásban legtöbbször nem kérnek szakirányú végzettséget. Így egy kampányosnál például kérhetnek szervezési gyakorlatot,projektmenedzsment tudást, rendszerező képességet, profi kommunikációs vagy érdekérvényesítő képességet. De hagyományos szakmára is szükség van, mint IT-s vagy irodavezető, sajtós, könyvelő, jogász, tolmács, szociális munkás. Vagy a romantikusabbaknak; bombaszakértő, hegymászó, nukleáris vegyi szakértő.

Nem kell csinálni semmit

Ha nagyon érdekel egy ügy – és nem csak kalandkeresési célból, mint a beszélgetőpartneremet – akkor keresd meg az azzal az üggyel foglalkozó civil szervezetet és menj el hozzájuk önkéntesnek. Legyél tag, önkéntes, támogató, vállalj szerepet!
Hogy ki lehet önkéntes? Bárki, akire a szervezetnek szüksége van. Lehetsz önkéntes ügyvéd, plakátfestő aktivista, önkéntes tanácsadó, segíthetsz az adminisztrációban, az IT-ben, fordíthatsz szakszövegeket, segíthetsz bármiben, amihez értesz! Sok szervezet egyesületi formában működik Magyarországon, így lehetsz tagjuk, támogatójuk, lehetsz az elnökség tagja is! Vegyél részt a közgyűléseken, szavazz, válassz, jelöltesd magad, és máris bekerülhetsz akár egy nagy nemzetközi szervezet elnökségébe. De ha nincs időd önkéntességre, akkor legyél támogatójuk, havi pár ezressel támogasd a munkát, amely neked is fontos. Támogatóként megkapod az eredményeket, amelyeket a szervezet a te segítségeddel ért el. Ez is sokkal több, mint amit sokan megtesznek.
Van kedvenc területed? Kedvenc szervezeted? Kövesd nyomon a munkájukat, menj el a rendezvényeikre, iratkozz fel a hírlevelükre, és amint lehet, csatlakozz az önkénteseik közé!
Amint önkéntesként megismerted a szervezetet, látni fogod, hogy milyen tudásra, tapasztalatra, szakmára van szükségük. Ha pedig a közelben vagy, megmutathatod magad, megismerhetnek, így ha éppen egy olyan állást hirdetnek, amelyhez van tapasztalatod, máris ott teremhetsz.

Ismerd meg személyesen a szervezet tagjait. A legtöbb civil szervezet lelkes önkéntesekből, elkötelezett emberekből állt össze. Egyszer mindegyikőjük olyan lehetett, mint te most, akinek a téma, az ügy nagyon fontos, de még nem tudja, mit tegyen érte. Keresd a hasonló emberekkel a kapcsolatot. Még az is lehet, hogy ti alapítotok egy szervezetet!

 Álláskeresés nemzetközi szervezeteknél külföldön

Honnan hová

  • Azt javaslom, hogy a külföldi munkakeresés előtt vállalj külföldi önkéntességet. Bár ennek megszervezéséhez is sok türelem, kitartás és néha még pénz is szükséges, mégis, több betekintést kaphatsz egy rövidebb önkéntesség alatt a szervezetek munkájába, mint bármi mással. Javaslom, hogy megbízható, leinformált, vagy nemzetközi hírnévvel rendelkező szervezethez csatlakozz.
  • Érdemes először Magyarországon kipróbálni magad a nonprofit szektorban, ha van magyar központja az általad támogatott célnak, akkor előbb ott próbálkozz.
  • Furcsának tűnhet, de több az esélyed, ha magyarként nem Magyarországról pályázol. Ha a szervezet látja, hogy képes vagy külföldön élni, dolgozni, létezni, akkor nagyobb esélyed.

Önéletrajz helyi stílusban

  • Mint minden más álláskeresésnél, itt is fontos, hogy az önéletrajzodat a helyi sztenderdek szerint állítsd össze. Keress rá, milyen az adott ország tipikus önéletrajza és motivációs levele. Ha nemzetközi civil szervezethez pályázol, rövid, felsorolásszerű legyen az önéletrajzod, benne kiemelve azokat a fontos kompetenciákat, amelyek az adott álláshoz szükségesek. Konkrét, számszerű eredményeket, amelyeket a korábbi munkahelyeden elértél.
  • Minden állásra írd át az önéletrajzod! Az interjúztatókat nem érdekli mindaz, amit akár ugyanannál a szervezetnél csináltál, de nem kapcsolódik az adott álláskiíráshoz. Legyenek referenciáid, írd bele a publikációidat, ha vezető voltál, akkor hány fő tartozott hozzád és mekkora volt a költségvetésed. Legyen látványos helyen a skype neved (manapság leginkább skype interjúkat csinálnak, ha más kontinensre, országba jelentkezel, mint ahol élsz), legyen LinkedIn profilod.
  • Mint minden szakmának, ennek is vannak nemzetközi kifejezései, amik ha nem is országonként, de kontinensenként változhatnak.

            Ilyen például a nonprofit szektor, amit

  • NPO – non profit organization – nek rövidítenek Ázsiában
  • NFP – not for profit-nak neveznek Ausztráliában
  • NGO – non governmental organizations -nak hívnak Európában és az USÁban.
  • A Charity kifejezés is nagyobb körben használatos, mint nálunk, így erre is érdemes keresni.

Az álláshirdetésben szereplő kifejezéseket, szavakat is használd az önéletrajzodban és a motivációs leveledben, hogy ezzel is közelítsétek a szótáratokat.

Kire van szükség?

A legtöbb állás minimum 3-4 év specifikus, nonprofit tapasztalatot ír elő a jelentkezőnek, jó ha van egy szakmád és magas szinten beszélsz több nyelven. A nagy nemzetközi civil szervezetek egyre jobban terjeszkednek Ázsiába és Afrikába. Nagy igény van Amerikában és Európában tanult, sok éves tapasztalattal rendelkező, magas szinten idegen nyelven beszélő civil szakemberekre. Így lehetőség sok van, csak a kitartás számít!

Sosem tudhatod, lehet, hogy éppen RÁD van szükség!

Civil álláskereső portálok , Linkajánló

Kapcsolódó bejegyzés: Hőshelykeresés (haladó hősöknek), nemzetközi tendenciák a nonprofit álláspiacon

Témába vágó angol nyelvű cikk és linkajánló a Funds for NGOs oldalról.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s