Hőshelykeresés (haladó hősöknek), nemzetközi tendenciák a nonprofit álláspiacon

vilagkezNagy különbségek láthatóak a civil szektor fejlettsége között kontinensenként, de még országonként is, így a folyamatok is nagyban különbözhetnek egymástól. Míg Angliában már húsz évvel előttünk járnak, addig Magyarországon még csak kialakulófélben van a nonprofit szakma. Ha kifejezetten az adományszervezést tekintjük méginkább nagyok a különbségek az országok között, mert míg az USA-ban már a politikai kampányok a nonprofit szektortól veszik módszereiket, addig Ázsiában a meglévő vallási adományozási szokásokra épül a megszületőben lévő fundraising szakma.
Néhány nemzetközi tendencia viszont világosan megállapítható már csak a nonprofit álláshirdető portálok kínálatából is.

Egyre nagyobb tudásigény

Ahogyan a szakma egyre inkább fejlődik világszerte, lassan a képzési oldal is feleszmél, és válaszolni kezd az egyre sürgetőbb igényre. Európában a jellemzően tudományos megközelítés lassan gyakorlatias oktatássá alakul, vagy pontosabban gyakorlatias képzések, tanfolyamok is megjelentek a piacon. A nonprofit szakmát már nem csak, mint civil társadalmat és annak történeti áttekintését, fejlődését lehet tanulmányozni intézményes formában, hanem gyakorlati tudnivalók, módszerek is megszerezhetőek ma már Európában. Mégis a trükköket, tippeket, a civil szervezetek alapítását, működtetését, fejlesztését, kampányolási és adományszervezési módszereit még mindig inkább egy-egy szakembertől, „bölcs öregtől” lehet megismerni személyes tanácsadáson, vagy egy-egy konferencián keresztül. De már elérhetőek tanfolyamok, tréningek is, és professzionális tanácsadás is, amely során fel lehet csipegetni a tudást, sőt, egyre haladunk afelé, hogy a szektor legjellemzőbb szakmáinak tudásközpontjai alakuljanak ki, bár ezek jellemzően inkább Nyugat-Európában találhatóak.

A magyar helyzet

Magyarországon messze járunk még attól, hogy komplex tudást lehessen szerezni leendő nonprofit szakemberek számára. A legtöbb kifejezés sem terjedt még el magyarul, például a fundraising-et még mindig többen használjuk, mint esetlen fordítását, az adományszervezést. Adományszervezési képzés pedig Magyarországon sajnos nincs, bár talán éppen azért, mert a szakemberek sincsenek túl sokan. Mindannak ellenére, hogy az állami támogatások megcsonkítása után mekkora igény jelentkezett az adományszervezési tudásra.

Néhány olyan hely, ahol tippeket, trükköket, szakmai anyagokat szerezhetünk az adományszervezéssel kapcsolatban:

NIOK, Nonprofit Információs és Oktatási Központ Alapítvány http://www.niok.hu/

Adományszervezők Országos Közössége Egyesület http://adok.org.hu/

DEMNET, Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvány: http://www.demnet.hu

Egyszer pedig az Európai Bizottság Ifjúsági Központjának könyvtárára csodálkoztam rá, hogy mennyi nonprofit könyv található itt. Európai Ifjúsági Központ, Budapest 1024, Zivatar utca 1. Néhány anyag neten is elérhető: http://www.coe.int/t/dg4/eycb/Library/Hungarian_en.asp

Forprofit a nonprotitnak

Jellemző tendencia, hogy a professionalitás felé haladva a szakmának egyre inkább igénye jelentkezik a képzett szakemberekre és mivel a nonprofit szektorban nemigen találnak, ezért máshonnan igyekeznek szerezni és belső képzésekkel fejleszteni új munkatársaikat. Jellemzően a nagyobb, nemzetközi, több forrással rendelkező szervezetek igyekeznek átcsábítani forprofit szakembereket a szektorba. Az üzleti szektor tudása, tapasztalata, munkához való hozzáállása nagyban fejleszti a civil szektort, míg a kapitalizmus világából kiábrándult szakemberek érdeklődéssel fordulnak az egyre professzionálisabban működő civil szervezetek felé. Fontos azonban megjegyezni, hogy a civil szervezetek természetükből kifolyólag igénylik az elköteleződést, így létkérdés, hogy az üzleti világból átavanzsált szakemberek ne alakítsák át a nonprofit szemléletet üzletiessé. Fontos megtalálni az összhangot a professzionális működés, az etikailag elfogadott belső szabályrendszer betartása és a lelkes, elhivatott hozzáállás között. Tapasztalataim szerint ez jelenleg csak a fiatal demokráciában, fiatal civil társadalomban élő, nagy iramban fejlődő szervezeteket érinti, és így inkább jellemző a “forprofit szakember – nonprofit önkéntes” között húzódó feszültség például Magyarországra, mint a húsz, huszonöt éves civil múlttal rendelkező nyugat-európai országokra.

Specializáció

Nemzetközi téren, ahogyan minden más szakmában, úgy a nonprofit szektorba is betört a specializációra való igény. Egyre inkább terjed az a nézet, hogy egyetlen egy szakmára, vagy még azon belül is egy ágára specializáljuk magunkat. Ezért sokszor a nyugat-európai, amerikai vagy ausztrál nonprofit szervezetek nehezen tudják elképzelni, hogy kelet- vagy közép-európai kollégáik egyszerre többféle szakmához is érthetnek a szektoron belül. A nagy múlttal rendelkező szakma mintha már elfelejtette volna, hogy demokráciájuk elején, az első civil szervezeteiket még lelkes önkéntesek alkották és egy civil szervezeti vezetőnek mindenekelőtt nagy munkabírású polihisztornak kellett lennie, mint specializálódott szakembernek.
Ami számunkra természetes, hogy ez nonprofit vezető egyben projekteket vezet, pályázatot ír, lobbizik, kampányol, munkatársakat képez, az sok helyen teljesen elképzelhetetlen. Így amennyiben nonprofit szakemberként külföldön szeretne valaki álláshoz jutni, célszerűbb kiválasztania egy olyan részterületet, amelyet a specializációja céljának ad meg, ebben alaposan felkészül, ismereteket, tudást, gyakorlatot szerez és kifejezetten ilyen állásokra pályázik.

Kikre van szükség?

A gazdasági válság mélyen érintette a nonprofit szektort is, ezért egyre nagyobb az igény az olyan szakemberekre, akik értenek az adományszervezés különböző módszereihez és a pénzügyi befektetésekhez. A lehetőségek felkutatásán kívül új adományszervezési programok bevezetése, leprogramozása, kivitelezése, minőségirányítása is hasznossá vált. A fejlett civil szektorral rendelkező országokban már egyre nagyobb az igény az olyan szakemberre, aki a támogatók megtartására specializálódott vagy aki a belső hatékonyság fejlesztéséhez, minőségirányításhoz, stratégia tervezéshez ért a legjobban.

Ki hova utazik?

Az álláshirdetések azt mutatják, hogy nagy igény van Európában, Amerikában nevelkedett, demokráciákban felnőtt, nemzetközi szervezeteket, mozgalmakat ismerő, elméleti forprofit vagy nonprofit tudással rendelkező, de több éves nonprofit tapasztalattal bíró munkaerőre. Nemzetközi civil szervezetek egyre nagyobb tereket hódítanak a fejlődő országokban, nagy a kereslet Afrikába és Ázsiába merészkedő nonprofit szakemberekre. Ma már nem csak a segélyszervezetek alapítanak bázisokat, irodákat fejlődő országokba és nem csak a katasztrófák idején van szükség segítő kezekre. Sokkal inkább látszik az a tendencia, hogy a forprofit szektor után a nonprofit szektor is megjelenik a fejlődő országokban és nem csak mint adományszétosztó, de mint adományt gyűjtő, kampányoló, lobbizó, mozgalmat építő szervezet. A jellemzően európai és amerikai székhelyű nagy, nemzetközi civil szervezetek stratégái hogy a korábban csak donor országoknak tekintett, fejlett országokban nevelkedett, tanult és tapasztalatot szerzett szakembereket kiutaztatja a fejlődő országokba, hogy aztán ott fejlesztve tevékenységét egyszerre erősítse a helyi civil szektort, a filantrópia kultúráját, a nonprofit szakmai tudást, és kiképezze a jövő nonprofit szakembereit.

Linkajánló külföldi nonprofit állásokhoz, nemzetközi civil szervezetek állásportáljai

Kapcsolódó bejegyzés: Én is szeretnék hős lenni! (útmutató kezdő hősöknek)

 {liza}

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s