Csillagos-sávos önkéntesek

Az United We Serve közzétette felméréseit az USA-ban önkéntes munkát végzőkről, az alábbiakban bemutatok néhány infógrafikát ezek közül, amit hazai és európai adatokkal is kiegészítettem. Valószínűleg kevésbé fontos a magyar aktivista koordinátoroknak az önkéntesek megoszlása pl. az USA államai szerint, de a korcsoportok aktivitása, és az általuk előnyben részesített tevékenységek egy hazai stratégia kialakítása során is támpontként szolgálhatnak.

capture-20140424-175921

Több, mint nyolc milliárd órát önkénteskedtek az amerikaiak a felmérés alapján, ami 173 milliárd dollárnyi értéket állított elő az Egyesült Államokban. Azaz átlagosan minden egyes ember évi egy napot dolgozik (alvás nélkül) önkéntesként. A 173 milliárd dollár valamivel több, mint a GDP 1%-a, ez az érték az EU-ban némileg kevesebb, mint 1% (ugyanakkor Finnországot, Dániát vagy Ausztriát vizsgálva 3-5%).

capture-20140424-180044

A korcsoportok megoszlása egy 2010-es felmérés alapján rendkívül kiegyenlített, mégis a 29-45 év közötti, un. X-generáció arathatja le a babérokat, köztük 29.2%-os az önkéntesek aránya. Ebből következik, hogy az X-generációt valószínűleg jobb eséllyel lehet bevonni egy-egy szervezet munkájába. Míg az amerikaiak közt mind a négy korosztály eredménye 20-30% közötti, addig a KSH adatai szerint Magyarországon jóval egyenlőtlenebb ez az arány, hazánkban ugyanis a 30-50 évesek  jóval nagyobb arányban végeznek önkéntes tevékenységet mint a többi generáció tagjai.

capture-20140424-180238

A különböző korosztályok önkéntes tevékenység szerinti bontása, nem kifejezetten részletes, de egyfajta támpontot ez is adhat, ugyanakkor a magyar adatok közt még egy kevésbé szofisztikált is érdekes lett volna, de ilyet a Nemzeti Önkéntes Stratégiát átnézve sem találni.

capture-20140424-191540

És végül de nem utolsó sorban egy adat, amiért az adományszervező harcostársak is végig fogják olvasni ezt a cikket. Az USA-ban ugyanis az önkéntesek 79,2%-a (!!) adományoz minimum évi 25 dollárt. Azt persze tapasztalhattuk, hogy az aktivisták igenis szívükön viselik a segített  szervezet, és ügy sorsát, és gyakran adakoznak is, de kifejezetten önkénteseket célzó fundraising kampánnyal ritkán találkozunk. Persze mondhatjuk, hogy Magyarországon ez a célcsoport még nem jelentős, de az is lehet, hogy csupán nem foglalkoztunk vele megfelelően adományozási szempontból, azaz talán csak nem kértünk tőlük…

Schmidt Gergő

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s