A népszerűség algoritmusa

Minden percben töcapture-20140504-120949bb százezer új képet töltünk fel az internetre különböző közösségi oldalakon keresztül. Míg néhány képet milliók látnak, addig mások esetében teljes érdektelenséget tapasztalunk. Ma már a civil szervezetek is igyekeznek egy-egy jól sikerült képpel megragadni a célközönség figyelmét, nem kevés pénzt és energiát fektetve grafikusok alkalmazásába, vagy köztéri akcióik fotózásába.

Tehát a legfontosabb kérdés amire választ kell találnunk: Mitől lesz egy kép népszerűbb, mint mások? Felmérhetjük egy kép jövőbeni sikerét még a feltöltés előtt? Ha a válasz igen, akkor jelentős előnyre teszünk szert, hiszen mi más lenne a célunk, mint az, hogy a képek formájában megjelenített üzenetünk vírusként terjedjen a világhálón?

Az amerikai MIT egyik PhD hallgatója olyan algoritmust fejlesztett ki, amelyik képes még a feltöltés előtt megjósolni egy fotóról annak valószínűsíthető népszerűségét. Tette mindezt 2,3 millió Flickr kép elemzésével, a színek, háttér, objektumok száma, textúra, és bizonyos közösségi szempontok alapján. A demo verziót pedig bárki kipróbálhatja, és felhasználhatja ide kattintva.Greenpeace adó 1% százalékA program egy pontszámot rendel a képekhez, ami alapján megjosólható a megtekintések napi száma. A kapott pontot kell a kettő hatványának megtenni. Egy 5 pontot elért kép esetén például napi 32 megtekintésre, míg 6-nál 64-re számíthatunk.

capture-20140504-122205

Schmidt Gergő

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s