Nem ígérnek mást, csak könnyeket…

2dd3f3ce7ad930ec91de848479a9c356Az aktivisták biztonságára néhány szervezetnél nem kell  extra figyelmet szentelni, egy falra függesztett munkavédelmi leírás már több mint elegendő a leggyakoribb feladatok “biztosításához”. Ennek ellenére nem csak Dél-Amerikában, Afrikában, vagy Ázsiában kell komolyabb biztonsági kockázatokra felkészítenünk önkénteseinket. Nyári aktualitásként, a Budapest Pride közeledtével az esemény biztosítását végző szervezetek és koordinátoraik is szembesülnek kockázatokkal, amikre fel kell készíteniük más résztvevőket is.

A mai cikkben a könnygázról lesz szó, amit a rendőrség tömegoszlatásra használ és amivel kapcsolatban tapasztalatom szerint gyakran maguk a civil szervezetek is téves információkat adnak át önkénteseiknek. Ne készüljünk citromos vízzel egy Occupy tüntetésre sem, az alábbiakból kiderül hogyan ússzuk meg többé-kevésbé szárazon a könnygázt.

Hogy működik a könnygáz?

A szert a rendőrség spray, vagy tartályok útján egyaránt célba juttathatja és a kilőtt töltetek maguk is okozhatnak komoly sérüléseket. 2011-ben egy francia újságíró halálát okozta ilyen sérülés. Ha a tartályok földet érés után magas hőmérsékletűek ne fogjuk meg őket. Maga a könnygáz a következő tüneteket okozza:

  • nehézlégzés, köhögés, légszomj, mellkasszorítás
  • súlyos fejfájás, szédülés, hányinger
  • a nyálkahártya, a szem és a bőr irritációja

A szer a légutakat és a tüdőt is támadja, ezért asztmásokra fokozott kockázatot jelent. Olaj-alapú arckrémeken, sminkeken könnyebben megtapad a könnygáz, ezért kerüljük ezek használatát.

Hogyan védekezzünk ellene?

Természetesen a gázmaszk nyújtja a legbiztosabb védelmet, azonban ezek az eszközök nem olcsók és amennyiben külföldre készülünk, a szállítására is különféle korlátozások vonatkoznak, az egyes országok törvényei eltérőek ezzel kapcsolatban.

A második legjobb megoldás a menekülő maszk/kámzsa, ezt az eszközt ugyan szintén nem hordjuk magunknál mindenhova, de szállítását többnyire a törvények nem korlátozzák és  jóval olcsóbbak a gázmaszkoknál.

Ezek hiányában még mindig nyújtanak némi védelmet a megfelelő szűrővel ellátott munkavédelmi maszkok, illetve ha semmi más nem akad, akkor a pormaszkok is, utóbbiaktól a veszély elmúltával mielőbb szabaduljunk meg, mert a könnygáz kristálya hamar megtapad a felületén.

Tévhitek és feltételezések

Kevés olyan biztonsági képzést hallgattam végig az elmúlt években, amelyikben ne keveredett volna a tények közé néhány gyakori tévhit is. Tüntetők, riporterek, fotósok folyamatosan próbálkoznak védekezni a könnygáz ellen, ennek során néhányan elkerülhetetlenül hibás következtetéseket vontak le, lássuk mik azok, amik nem segítenek a könnygázzal szemben.

– Ne használjunk citromlevet, almaecetet, illetve ne az ehhez hasonló anyagokkal átitatott kendőkkel védjük az arcunkat. Ezek a savak képtelenek ellensúlyozni a könnygáz hatását.

– Nem érdemes vizes kendővel védekeznünk, mert számos könnygáz kristályos formában kerül a levegőbe, a vizes környezet csak újraaktiválja, illetve elnyújtja hatásukat.

– Ne kenj fogkrémet a szemed alá, mert a különböző vegyi anyagok egymással való reakciója teljesen kiszámíthatatlan.

– A félbevágott hagyma sem megfelelő trükk, valószínűleg csak még egy ok lesz a könnyekre.

Mi a teendő amikor megérkezik a könnygáz?

Ha van nálunk védőfelszerelés valamilyen maszk formájában, azt haladéktalanul vegyük fel, ha ezek nincsenek, akkor használjunk egy rongyot vagy ruházatunk belső részét tartsuk a szánk elé – a külső felük már valószínűleg szennyezett. Próbáljunk olyan helyen állni, ahol erősebb a légmozgás, ez eltakaríthatja a levegőből a könnygáz egy részét. A legtöbb ilyen vegyület nehezebb a levegőnél, ezért ha magasabban állunk nagyobb biztonságban leszünk; a könnygázból a legnagyobb adagot a földön ülők/fekvők kapják.

Légy proaktív, segíts másokon!

Nem csak a könnygáz elleni védekezésre készülhetünk fel, de ha megtörtént a baj segíthetünk magunkon és különösen másokon csökkenteni a szer hatását. Talán meglepő, de egy házilag, gyomorsavlekötő felhasználásával készült koktéllal csökkenthetők a könnygáz okozta hatások.

yiGHXR4

Ne feledjük, hogy az első adandó alkalommal ki kell mosnunk a ruháinkat: a könnygázkristályok még hónapok múltán is képesek újraaktivizálódni. Ne dörzsöljük a szemünket! Mosakodjunk meg szappannal, először hideg, majd meleg vízben, fontos: zuhanyozzunk, ne fürödjünk! Ha a tünetek ezután sem csökkennek forduljunk orvoshoz.

A cikk a vegyi anyag szakártő SecureBio,  a Rory Peck Trust, illetve a Committe to Protect Journalist anyagai alapján készült.

Schmidt Gergő

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s