Az adatbázis, mint nagyhatalom

whatisdigitalpreservation_hvaderdigitalbevaring_digitalpreservationHa abból indulunk ki, hogy egy civil szervezettől az emberek sokkal inkább azt várják el, hogy hiteles legyen, mint hatékony, akkor érdemes végiggondolnunk, hogy mitől is válunk hitelessé. Koherens kommunikáció, átláthatóság, és mindig, minden körülmények között megfelelő adatkezelés!

Merthogy mikor Gergő elhatározta, hogy egy fejlődő országból származó kislányt fog támogatni, amolyan online “örökbefogadás” módszerrel, meglepődve tapasztalta, hogy pár hónap múlva egy kisfiú képét küldte a szervezet. Valószínűleg összekeverték, összecserélték vagy ki tudja… És máris borul a szervezetbe vetett bizalom, pedig ki tudja, lehet, hogy csak egy gyakornok keverte össze a neveket vagy a képeket.

Sokszor látjuk, hogy a lelkes csapat kampányokat tervez, cikkeket ír, előadásokat tart, szervezkedik, interjúkat ad, pályázatokat ír, támogatókkal, önkéntesekkel dolgozik, és szerencsés esetben milliókat áldoz a nonprofit céljaira. És hogyan tárolják az adatokat? Néha csak egyetlen excelben! Milyen a szerverük? Szoktak mentéseket csinálni? Betartják-e az adatvédelmi törvényt? Kik kezelhetik az adatokat? Mekkora hibahatárral dolgoznak?

Jóhiszeműségünk egy idő után már nem mentség az adminisztratív hibákra. Mert míg egy cégre mérgesek vagyunk, ha rosszul adminisztrálja az adatainkat, de nem válunk meg tőlük, addig egy civil szervezet nem engedheti meg magának azt, hogy folyamatosan hibákat ejtsen. Az adminisztrációs hibákkal adományozókat, önkénteseket, adományt veszítünk. És ami még rosszabb, az eddigi szimpatizánsaink nem a jóhírünket fogják terjeszteni, hanem azt, hogy mennyire csalódtak bennünk.

Egyetlen hiba miatt? Igen, talán egyetlen miatt. De ha már hibáztunk, akkor legalább kérjünk bocsánatot és éljünk a helyesbítés lehetőségével.

És… mindenképpen ruházzunk be egy profi CRM rendszerbe, hogy ilyen még egyszer ne történjen meg.

{liza}

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s