Hogyan nyerj kampányt? Ötletek a legnagyobb stratégától (Folytatás 5-7.)

lm_campaign_strategyChris Rose nonprofit kampányceleb holnapján bukkantam arra az átütően egyszerű 12 pontra, amelyet a kampányolás irányelveiként tart számon. Most ezeknek nézzük a hatodik és hetedik pontjait. Egyszerű és zseniális!

5. Kezd ott, ahol a hallgatóságod van!
Egy tipikus marketinges alapelv: “Start where your audience is”Míg a kereskedő próbál meggyőzni arról, hogy megvegyél valamit, ami valójában fölösleges számodra, de nyilvánvalóan haszonnal jár számára, addig a marketinges igyekszik megismerni téged, megtudni mit gondolsz, mit szeretsz és egy olyan terméket készít, vagy talál neked, ami illik hozzád.
A kommunikációnk nekünk is itt kezdődjön: a piackutatásnál.
Vegyük azt a példát, hogy meg kell győznöd a döntéshozókat, hogy óvják meg az erdőket. De ameddig te az erdőket élőhelynek látod, amíg békák és madarak, állatok lakhelyének, addig ő azt látja, hogy milyen jó futópályát lehetne kialakítani az erdő helyén, vagy a barátaira gondol, akik 50%-a favágó. Amikor te az erdőt látod, ő a fát, vagy azt, hogy mi lehetne helyette. Helyezd át az ügyedet az ő terminusai közé.
pubic-hair Emlékezzünk a csirkés filmre: A ’70-es években egy segélyszervezet egy sikeres fejlesztési projektet futtatott Kelet-Afrikában, amiről egy filmet is készítettek. A filmet bemutatták a környező falvakban, ahol a későbbiekben be kívánták vonni a lakosokat. Később viszont a kutatásuk kiderítette, hogy a falusiak a filmből csak egyetlen dologra emlékeznek: a csirkékre. A szervezet meglehetősen zavarba jött, mivel a projektnek semmilyen köze nem volt a csirkékhez. Megnézték a filmet még egyszer és észrevették azt, amit a farmerek láttak: a filmben egy terepjáró áthajtott a falun, amikor is a képernyő előtt sok-sok csirke szállt el.
Ennyit arról, hogy mit akarunk megmutatni és valójában mit sikerül…

6. Alakítsd ki a kritikus utat

Az ügyek/témák mindig bonyolultak, de a kampányunknak nem kell annak lennie. Az ügyek olyanok, mint a fraktálok, vágjuk le a darabjait és még mindig komplexek maradnak, mint a “nagy kép”. Vigyük le a legegyszerűbb, leginkább kézzel foghatóbb adatok szintjére. Akár a helyi polgármesterhez visszük, akár az ENSZ biztonsági tanácsának, nincs ok a kommunikáció bonyolultságára. A bonyolultság demotivál és összezavarja az embereket – és ha összezavartnak érzik magukat, akkor azt gondolják, hogy te zavartad össze őket és nem érdemes végighallgatniuk téged.
A német nyelvben van egy kifejezés, a “vörös fonál”, ami azt jelenti, hogy a fontos vonalnak láthatóan át kell húzódnia a komplex képen és folyamatokon. A kampányod olyan legyen, mint egy vörös fonál. Nem kell, hogy az “egész kép” látható legyen. Helyette mutass egy utat, egy mérföldkövet, egy ugródeszkát, egy kritikus pontot. Ne próbáld kommunikálni a teljes ügyed, bármilyen csábító is. Kommunikáld a kampányod: mit gondolsz, mi a probléma, ahogyan te látod, mi a lehetőség és a megoldás, ahogyan te látod – és csak ezt!
Kövesd ezt az elvet a kampányod minden egyes szakaszában, amíg csak el nem éred a célt. Minden egyes szakasz önmaga legyen egy cél. Állj ellen a kísértésnek, hogy már az első szakaszban a következő célokról beszélj. Inkább beszélj a kampányról úgy, mint egy sorozatról, amelyben az egyik lépés követi a másikat.

7. Kampány az elfogadhatatlan ellen

Ha a kampányunk egy ügyről szól, az nem elég ahhoz, hogy az embereket elkötelezetté tudjuk tenni. Ilyenkor fontos megtalálunk azt a pontot, amely egy ‘gyújtópont’ lehet, amely egy olyan pont, amelyhez az emberek csatlakozni akarnak, amelyért lehet küzdeni. A megfelelő ‘gyújtópont’ megtalálása a legfontosabb feladat.
Mert a kampányunk lehet egy szűk réteg számára nagyon fontos, akik fent tudják tartani a szervezetet és a kampányt magát. Egy szervezet így fenn tudja tartani az ügy iránti érdeklődést, ameddig az energiájából és a támogatói energiájából futja. De a legtöbb kampány megnyeréséhez ennél sokkal nagyobb támogatottságra van szükség, hogy átlépjük a kritikus tömeget, de ehhez fókuszálnunk kell.
A feladat tehát a következő: találj az ügyedben egy olyan pontot, egy olyan darabot, ami elfogadhatatlan a nagy többség számára és kellőképpen hatással van rájuk vagy felháborítja őket ahhoz, hogy kiálljanak ellene/mellette vagy melletted. Találd meg, hogy mi motiválja őket abban, hogy a kampányod mögé álljanak.
Könnyebb kampányolni egy olyan témával, ami a társadalom 99%-a számára elfogadhatatlan,mint egy olyan komplex üggyel, ami a társadalom 1 %-át foglalkoztatja csak.

Egy konkrét példához látogass el a szerző oldalára:
http://campaignstrategy.org/twelve_guidelines.php?pg=unacceptable

{liza}

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s