A Greenpeace nagy sikerű vírusvideójának műhelytitkai

Martin-Stirling-Greenpeace-Lego-01A Greenpeace videóját a Lego-ról több, mint 4,5 millióan látták egy hét alatt, de milyen gondolatok mentén épült fel a szervezet legújabb kampánya?

A kevesebb, mint egy perces videó alatt – ‘Lego: Everything is not awesome‘ – a Lego meghívja a Shell olajtársaságot az Északi-sarkra amely kisvártatva eltűnik a szemünk elől az olajszennyezésnek köszönhetően. A kampányosok egy olyan filmet akartak készíteni ami elég erős érzelmeket vált ki ahhoz, hogy rábírja a Lego-t szakítsa meg az együttműködést a Shellel.

2012 óta a Shell északi-sarki olajfúrásokkal kapcsolatos projektje világszerte kritikák és támadások kereszttüzébe került, különösen a környezetvédelmi szervezetek részéről. Ezek a tervek hívták életre a Greenpeace kampányát is, hiszen az olajkitermelés a Földnek ezen a pontján olyan szennyezéssel fenyeget amelyet azután lehetetlen lenne eltüntetni.

Ugyanebben az időszakban 16 millió, a Shell logójával ellátott Lego-t adtak el annak benzinkútjain, 33 országban, amivel a Shell a Lego első számú forgalmazójává vált. A Greenpeace-nek tehát komoly nyomást kell gyakorolnia a Lego-ra, hogy rávegye az együttműködés beszüntetésére, ennek a nyomásgyakorlásnak az egyik eszköze ez a film. A több milliós nézettséget produkáló videó hatására az internet most a Lego-Shell együttműködéstől hangos, és máris több mint fél millióan írták alá az ezzel kapcsolatos petíciót.

A jól ismert kombinálva a váratlannal

A kampány sikerének egyik kulcsa a jól ismert dolgok kombinálása a váratlannal. Elhatározták, hogy a Lego Movie és a hozzá kapcsolódó dal, az ‘Everything is Awesome’ sikerére építik fel a kampányvideót, tudták, hogy erre a rajongók azonnal felfigyelnek majd, és reagálni fognak. Ahogy a dal lassan csordogál a filmben, úgy az olajszennyezés is fokozatosan beborítja az Északi-sarkot a Shell Lego-figurák megjelenése nyomán.

Kockázatos volt a Lego Movie témájával és zenéjével operálni, de a Greenpeace munkatársai úgy gondolták, hogy a szólásszabadság elég alapot biztosít arra, hogy protestálás céljával elkészítsék a paródiát, még ha ezzel a másolásvédelmi szabályok megszegésének lehetőségét is fel kellett vállalniuk. A Lego Movie zenéje megtette a hatását, és jobban közvetítette az üzenetet mint bármi más. Lord Business alakja szintén kihagyhatatlan eleme a paródiának, ezért elkészítették a gonosz szivaros üzletembert, aki a Lego nevében üzletet köt a Shell-el.

Becsatornázni a kampányt a populáris kultúrába

A Lego rajongókon kívül más csoportokat is meg akartak szólítani, kifejezetten olyanokat, akik gyakran osztanak meg tartalmakat és akik révén a videó, és az üzenetük vírusként terjedhet az interneten. Hogy nagyobb felhajtást csapjanak a film körül a Lego pillanatképekből összeálló történetmesélési módszerét használták. Emellett beépítették a népszerű Halo videojáték elemeit is, amivel a számítógépes játékok rajongói is az érdeklődők, így a célközönség részévé váltak.

5045ce1f-cb17-4dba-95b8-ffa9b4aa8119-460x276

Ezeknek az elemeknek a beépítése mind része volt a stratégiának, hogy a rajongók már meglévő, erős érzelmeire alapozva ne csak elérjék őket, de a segítségükkel terjesszék is a videót az ismerőseik és mind több ember körében. A munkára egy olyan ügynökséget kértek fel, amely kifejezetten nagy tapasztalattal és remek eredményekkel büszkélkedhet a vírusvideók terén.

Elindítani a közbeszédet

Szintén fontos cél volt a Greenpeace számára, hogy rávilágítson arra a társadalmi problémára, amit a gyermekeinket megcélzó vállalati reklámok jelentenek. Amikor a Lego Shell emblémával látja el a játékokat, akkor az olajtársaság jelképe és ezzel együtt jelenléte is normálissá válik a következő generáció számára, akikből aztán a jövő szavazói, üzletemberei, vásárlói, és vezetői lesznek.

A film tehát elősegíti a párbeszédet a márkák felelősségével kapcsolatban, miközben felhívja a figyelmet az Északi-sark megóvására is. A Lego esetében ez azt jelenti, hogy egy olyan vállalatnak, amely a családok számára a barátságos, kreatív szórakozást testesíti meg, nem szabadna együttműködnie a Shell-el, mert ezzel elfedik annak valódi arcát a nyilvánosság elől.

Több milliós nézettség és félmillió aláírás, de ez még csak a kampány kezdete, hogy milyen lesz a folytatás? Ez csak a Lego-tól függ.

A cikk a Greenpeace Artic kampányosának beszámolója alapján készült. Ez volt tehát a recept, az embereknek pedig tetszett ami kisült belőle. Várjuk mit lép rá a Lego!

Schmidt Gergő

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s