Közös hajó, közös irány? Avagy hogyan vezessünk kreativ embereket?

img7overheadEgy nagy hajó vagyunk, sok kormányossal csoda, hogy nem jutunk el sehova? Milyen emberek mennek civilkedni? Többnyire világkritikus, aktív, tenni akaró emberek határozott elképzeléssel a jóról, az értékről, arról mi a helyes és mi a helytelen, pionír, világot alakító és építő emberek.

De vajon mindannyian ugyanazt gondoljuk a világról? Dehogy. Maximum egy dologban egyet értünk: valamit tenni kell! És biztosak lehetünk, hogy mindannyiunknak fontos az ügy, a szervezet témája. De elég-e, hogy közös a célunk? Mondhatjuk-e, hogy ha közösek a céljaink, közösek az értékeink, közös az életfelfogásunk, közös irányban indulunk, amikor indulni kell?

Persze, hogy nem. Mert a világ megmentését mindannyian máshogy csinálnánk! Az integrált szervezeti működés lényege az, hogy figyelmet fordítunk arra, hogy ne csak a hajónk legyen közös, hanem egy irányba is utazzunk vele. Egy kormányos kell, mondhatnád. De kikkel is vagyunk egy hajón? Többnyire lelkes, világmegváltó, azonnal tenni akaró pionírokkal, kreatívokkal. Csodálkozunk, hogy nehéz egy irányba terelni őket? A civil szervezetek pedig tele vannak alkotó, kreatív emberekkel. Próbáljuk meg hát őket ezek alapján vezetni. Mert mindaz, ami az erősségünk a hátrányunkra is válhat ha nem tudjuk a kormányt egy irányban tartani.

A stephenlighthouse.com összeszedte, mire kell figyelnünk a kreatív emberekkel való munka során:

1. Álmodók

A kreativitás és az álmodozás szorosan összefügg, mint ahogyan a kreatív embereknek erős a képzeleterejük. Ezért is mennek annyira jól az ötletelések, mert többnyire nagy képzelőerővel megáldott emberekkel dolgozunk.

2. Mindenhol lehetőséget látnak

Hát éppen ezért olyan jó velük együtt dolgozni! Mindenhol lehetőség, bárhol, bármit, bármikor el lehet kezdeni, megjavítani, fordítani a dolgokon. Ez az egyik legnagyobb erősségünk, nekünk, civileknek, hogy még bízunk, még optimisták vagyunk és nem csak így gondolkodunk, hanem így cselekszünk is.

3. Összevissza dolgoznak

Ha jön az ötlet, dolgozol és kész. Ha benne vagy a flow-ban, az ötlet, a munka hullámában, nem tudod abbahagyni. Csoda, ha az a legnagyobb gondod, hogy a csapatot éjszakákon át vitatkozik a kampánystratégián, hogy nem akarnak szabadságra menni, meg esténként haza, mert elkapta őket a láz?

Én mindig büszkeséggel beszéltem erről cégvezetőkkel. Míg ők nem tudták mivel motiválni a csapatot én azzal küzdöttem, hogy a munkatársaim hétvégén is dolgoznak, egymást húzzák, motiválják,… csak azon aggódom, hogy meddig bírják mindezt?

És elkezdtünk a kiégéssel stratégiailag foglalkozni.

4. A nagy stressz ereje

Embereink katasztrófákkor embereket mentenek? A krízisek alatt csak még jobban teljesítenek? Ne feledjük, hogy a hirtelen jött stressz, a közösség, az összefogás krízis helyzetekben hosszútávon nem vállalható munkatempót hoz magával, nem tart, nem tarthat örökké. A feszültség, a lelkesedés a hirtelen jött események miatt nem fenntartható. Bár a krízisek sokszor a legcsodálatosabb eredményeket szülik, mégis ne feledjünk, hogy mindez nem normális. Kifejezetten törekedjünk a harmonikus működés feltételeinek megteremtésére és arra, hogy a csapatunknak legyen ideje pihenni , regenerálódni a nagy krízisek, erőteljes kampányok után.

5. Új kihívásokat keresve

Mindenkinek szüksége van kihívásokra az életében, van akinek sok új élményre, másoknak kevesebbre. Sokszor a kreatív embereket katalizálja az új élmény, ezért biztosítsunk munkatársainknak teret, hogy bekapcsolódjanak az akciókba, terepi munkába. Ne hagyjuk, hogy a világmegváltóink folyton csak az irodában üljenek! Küldjük őket a frontvonalba, hogy megteljenek új energiákkal, lelkesedéssel és eszükbe jusson újra és újra, hogy miért is vannak éppen itt, velünk?

Folytatása következik.

Liza

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s