Így tartsunk online tréninget önkénteseknek (is)

shutterstock_110973785Képzések, tréningek találkozók mind fontos eszközök abban, hogy az aktivistáinkat közelebb hozzuk a szervezethez. De mit tegyünk, amikor az önkéntes hálózatunk már elterjedt az egész országban, de a várható költségek, vagy a széndioxid lábnyomunk nem teszi lehetővé, hogy személyesen tartsunk képzéseket számukra? Kreatív megoldásokat kell kidolgoznunk, hogy a szervezet munkatársainak ne kelljen újra és újra körbeutazniuk az országot csak azért, hogy minden egyes aktivistát külön informáljanak a szervezet munkájáról.

Idén tavasszal Greenpeace aktivista koordinátorok egy nemzetközi csoportja összegyűlt, hogy teszteljék az online önkéntes képzést. Ez volt az első alkalom, hogy lehetőséget adtak az önkénteseknek, hogy fejlesszék képességeiket egy több hetes, online kurzus keretében. A program révén a résztvevők egy közös, virtuális osztályterembe kerülnek, ahol videó, illetve chat kapcsolatba kerülnek egymással. Egy közös munkafelület is része a rendszernek, ahol mindenki bekapcsolódhat a feladatokba, tehát az osztályterem – amit a CourseSites.com biztosít díjmentesen erre a célra – nagyon interaktív. A video, audio, chat és közös munkafelület mellett a honlapon tárolhatjuk az összes képzési anyagunkat is. Az alábbiakban a Greenpeace első ilyen jellegű, nemzetközi aktivista képzésébe, és annak tanulságaiba tekinthetünk be.

Az első képzés amit az önkéntesek kipróbálhattak heti 90 perces interaktívak foglalkozásokból állt, a résztvevőknek pedig minden héten fel kellett dolgozniuk a hallottakat, leadva egy tervet, hogy miként fogják azokat hasznosítani a saját csoportjuk munkájában. A kurzus szervezése és lebonyolítása a Greenpeace munkatársainak összesen 150 munkaórájába került, ami az önkéntesek számára mintegy 450 órányi aktív tanulást eredményezett, mindehhez nulla utazással töltött idő és költség társult.

Mik voltak a nemzetközi projekt célkitűzései?

  1. Egy nemzetközi, képzési, oktatási közösség létrehozása az aktivista közösségek vezetői számára.
  2. Ellátni a résztvevőket a csoportok koordinálásához, fejlesztéséhez szükséges tudással, képességekkel, attitűdökkel.
  3. Tesztelni a tananyagot és megtudni, hogy milyen típusú tréningek működőképesek.
  4. Növelni a szervezet tudását az online képzési eszközök területén.

Mik voltak az eredmények?CourseSites-Interactive

  1. Helyi aktivista csoportok 14 vezetője teljesítette a kurzust 5 országból. Átlagosan heti 4 óra munka ráfordítással tudták ezt elérni  7 hét alatt.
  2. További 10 csapatvezető vett részt a képzésen, de ők nem feleltek meg a követelményeknek.
  3. Minden csoporttag összeköttetésbe került egymással, és jelenleg is erős a kommunikáció köztük.
  4. Az egyes országok koordinátorainak visszajelzése alapján a helyi aktivista csoportok beépítették működükbe a tanultakat, és ma már egy szakmailag megalapozottabb működést folytatnak ennek segítségével.
  5. A kanadai és brazil Greenpeace már tervezi a módszer beépítését az országon belüli önkéntes képzésekbe.

A jövő:

A Greenpeace csapata jelenleg is dolgozik egy új, online képzési miniprojekten. Azok a civil munkatársak, akik szeretnének többet megtudni a projektről, vagy bekapcsolódnának az új képzésbe írjanak nekem az eleskanyar@gmail.com email címre és megkaphatják a projekttel foglalkozó Greenpeace munkatárs elérhetőségeit.

Schmidt Gergő

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s