Szervezetfejlesztés 2.0

treeningNem csak cégeknél, de a közepes és nagy civilszervezeteknél is kihívást jelent az élvezetes és mégis hasznos szervezetfejlesztő programok megszervezése. Nem egyszer komoly idő és pénzbefektetéssel jár ezeknek az alkalmaknak az összeállítása, mégis előfordul, hogy csupán erőltetett, művi jó hangulat lesz az eredményük. Most egy olyan módszert ajánlok nektek, amivel a dolgozók kötetlenebb formában ugyan, mégis sokkal mélyebb ismereteket szerezhetnek egymás munkájáról, mint a hétköznapokban, nem utolsó sorban egyben az integrált szervezeti működés irányába való elmozdulást is elősegíthetjük vele.

Az ötlet alapjának is tekinthetjük azt az amerikai módszert, aminek keretében egyfajta kikapcsolódásként a munkavállalók egy teljesen más szakterületek feladataiba kóstolnak bele, például egy orvos a házépítésbe. Nekünk a csapatépítés keretében elég csupán egy nap, amikor az alkalmazottak azon dolgoznak, amin csak akarnak és azzal, akivel csak akarnak. Teljesen mindegy, hogy például az adományszervezők közül valaki az egyik kampányossal, vagy éppen az önkéntesek koordinátorával fog együttműködni ezen a napon, a lényeg az, hogy a munkatársak jobban megismerik egymás feladatait és kapcsolódási kölcsönösen pontokat találnak, ami elősegíti az integráltabb működést a szervezeten belül. A munka teljesen kötetlen, csak egy szabály legyen, másnap fel kell mutatniuk valami eredményt: egy új ötletet, egy feljavított belső folyamatot, bármit, ami elősegíti a jövőbeli együttműködésüket, a hatékonyabb szervezeti belüli munkát.

Ráadásul ez a fajta módszer a csapatépítő programokhoz hasonlóan szorosabbá teszi a munkatársak kapcsolatát, összeköttetést teremtve a különböző területeken dolgozók között, elősegítve egymás feladatinak és munkamódszereinek jobb megismerését. Az ilyen jellegű, valódi kihívást jelentő programok sokkal élénkítőbb hatásúak, mint az ellenőrzött szórakozás.

Küldjétek el nekünk tapasztalataitokat, ha a jövőben ti is kipróbáljátok a módszert: eleskanyar@gmail.com

Schmidt Gergő

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s