Éves jelentés az átláthatóságért

Postcard_AnnaulReport-Mock-upJön az év vége, ideje készülni az Éves jelentéssel is. De mire való az Éves jelentés? Ezzel biztosithatod a támogatóidat arról, hogy az általuk adományozott összegeket arra használod, amire adták. De hogy nézzen ki? Mit irjak bele és hogyan?
Az Éves jelentés nem ugyanaz, mint az évente kötelezően megjelenitendő Közhasznúsági jelentés. Persze ha közhasznú vagy, akkor azt is fel kell tenned a honlapra, de az Éves jelentés valami más! Más, mert a célja nem a kötelezőség, sokkal inkább  a közérthetőség. Az Éves jelentés legyen informativ, egyszerű, élvezetes. Ezzel az anyaggal informálod a világot arról, hogy mennyit és mire költöttél, de sokkal inkább, hogy milyen eredményeket értél ez azzal a pénzzel, amit neked adományoztak.  Használjunk képeket, infógrafikákat, személyes történeteket. Mesélj a kampányokról és a sikerekről az önkéntesek, az adományozók, szimpatizánsok tükrében.

Summer-Aronson-2013-Annual-ReportA legfontosabb kérdések, amelyekre az Éves jelentésnek válaszolnia kell, hogy

  • Mit csináltunk ebben az évben?
  • Kinek segitettünk?
  • Mire költöttük el az adományokat?
  • Honnan érkeztek ezek az adományok?

De a legfontosabb kérdés, amire a jelentésnek válaszolnia kell, az hogy „Milyen változást értünk el?” azaz mit tettünk valójában azért, hogy a problémát megoldjuk, a világot megváltoztassuk? Milyen változásokat értünk el és azok mit jelentenek? Adományt gyűjtöttünk és aztán elköltöttük azt. És aztán? Mi történik ezután? Mit mondanak a bevételeid és kiadásaid az elért eredményekről, az értékekről, amelyeket megteremteni kivántál, a hatásról, amelyet a világban létrehoztál?

A támogatóidnak tudniuk kell, hogyan lettek ők is részesei a változásnak. Számokkal, statisztikákkal, infografikákkal, képekkel. Mutasd meg, mit jelentett a világnak, hogy a szervezeted létezik, hogy működik, mit jelent minden egyes adományforint a világnak.

Hogy Éves jelentést kell csinálni, az nem kérdés. A támogatóinknak joga van tudni, mire költöttük a pénzüket, és az ellenségeinknek is ideje megtudniuk, hogy miből élünk és hogyan, mire költjük a támogatásokat. A kérdés csak az, hogy hogyan nézzen ki az Éves jelenPostertésünk, mit irjuk bele és hogyan.

Kivi Leroux Miller oldalán tippeket olvashatsz arról, hogyan és miket érdemes irnod az Éves jelentésbe, valamint wikipedia oldalt is találunk az Éves jelentésről itt.

Nemzetközi példák az Éves jelentésekre:

Baranyai Liza

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s