Az önkéntesség felemelkedése Görögországban

images,,Hatalmas potenciállal rendelkezünk: több száz önkéntes szerte Görögországban,” magyarázza Alexander Theodoridis, aki a Boroume, egy élelmiszersegélyeket elosztó szervezet alapítója. ,,Magasabb szintre kell emelnünk a szervezetünket és profin kezelni ezt a lehetőséget.” Theodoridisal szemben egy térkép függ a falon teletűzdelve gombostűkkel, mindegyik a Boroume egy-egy partnerét jelöli szerte Görögországban. A jelölések mutatják ahogyan folyamatosan növekszik a szervezet mérete a 2012-es megalapítás óta.

A civilek sorra számolnak be az önkéntesek számának dinamikus növekedéséről szerte az országban és ez a népszerűség nem csak a szociális problémák ellen küzdő szervezetekre igaz. A fejlődés azért is figyelemre méltó, mivel a statisztikák alapján eddig a görögök mindössze 3%-a vett részt önkéntes tevékenységben, ezzel az eredménnyel pedig sereghajtónak számított Európában. A szociális ügyek megoldásának felelősségét a lakosság tradicionálisan a kormányok, egyház, illetve a családok ügyének tekintette, azonban a gazdasági válság sokakat arra kényszerített, hogy újragondolják ezt a nézetet. ,,Az önkéntességnek ugyanolyan mindennapi tevékenységgé kell válnia, mint a fogmosásnak” vélekedik Myrto Papathanou, a Volunteer4Greece alapítója, amelynek fő küldetése az önkéntesek, aktivisták fogadószervezetekkel való összekötése.

Az önkéntesség terjedésének elősegítésére egy módszer a téma tananyagba ültetése. A görög kormány nemrégiben fogadta el azt a tervet, hogy a tanárokat képezzenek és kiadványokat készítsenek állami iskolák számára az ügy népszerűsítése érdekében. Eddig Görögország volt az egyike annak a mindössze két tagállamnak, amelyekben nem szerepelt a tanári képzések között civil oktatási anyag.

Robbanásszerű növekedésIndignants 2

,,Ez az egész arról szól, hogy megteremtsük az önkéntesség és aktív állampolgárság kultúráját” magyarázza Ekavi Vallera a szociális ellátással foglalkozó Desmos szervezet igazgatója. ,,Ez nem egy hóbort, az emberek valódi energiát fektetnek abba, hogy megtalálják azt a szervezetet, ahol szívesen töltik az idejüket.”

,,Felismertem, hogy rengeteg fiatal nyitott az önkéntességre, de fogalmuk sincs mi ennek a módja, hol kezdhetnének bele,” ezt már a 22 éves Kostapanos Miliaresis, a frissen indított GloVo alapítója meséli, aki sport eseményekre küld önkéntes csoportokat. Az elmúlt két évben 3600, többnyire 18-24 éves, fiatal regisztrált a GloVo online rendszerében. Ezeknek az embereknek a fele sosem önkénteskedett még, a pályakezdők körében rendkívül alacsony foglalkoztatás miatt sokuk számára ez az egyetlen esély, hogy tapasztalatokat szerezzenek a munka világában.

A közösségeket feltérképező Omikron Project alapján tudható, hogy az önkéntesek és helyi kezdeményezések száma is körülbelül 70%-al nőtt mostanra.

A függetlenség megőrzése

Különösen a szolidaritás ügyére koncentráló projekteknél figyelhető meg az az erőteljes tendencia, hogy a kezdeményezőik elutasítanak mindenfajta alapítványi vagy kormányzati támogatást a függetlenségük megőrzése érdekében. Bár ezeknek a helyi kezdeményezéseknek a mérete és száma is folyamatosan változik, Sotiris Petropoulos, a University of Peloponnese kutatója biztos benne, hogy sokan közülük megmaradnak és iránymutatóként fognak szolgálni az egész görög civil társadalom számára. ,,Ezek a csoportok a helyi problémákra adott válaszok, organikusan szerveződnek és rendkívül sokan akarnak rajtuk keresztül valóban segíteni.”

Petropoulos része egy csapatnak, amely az egyes civil szervezetek munkájának hitelességét megállapító indexen dolgozik. A szervezeteknek dolgozniuk kell azon a negatív képen, ami a görögökben róluk kialakult a médiában néhányukról megjelent visszaélési vádak miatt. Különösen fontos, hogy ez a kép ne bélyegezze meg magát az önkéntességet. Emellett szintén problémát jelent, hogy a görögök 38%-a szerint bizonyos civil szervezetek túl jóban vannak politikai pártokkal is. Khalili is a civil szervezetek függetlenségéért dolgozik, ahogy mondja ,,rendszerszintű problémák ellen harcolunk, az önkéntesség fontos, nem számít, hogy milyen a politika”.

Készült a The Guardian cikkéből.

Schmidt Gergő

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s