Jobb vezető, gazdagabb élet

coursera_logo_17Hogyan osszuk meg az időnket különböző feladataink között? Hogyan érjük el a harmóniát a munka, tanulás, otthon és önmagunk között? Hogyan tudjuk hatékonyan vezetni életünk minden területét?

A Jobb vezető, gazdagabb élet nevű könyv, tréning és tanfolyam ezekben a kérdésekben segít előrébb jutni. És ez a címe annak a kurzusnak, amit épp most hallgatok a Coursera-n. Ismeritek a Coursera-t? Ez egy olyan online hely, ahol a legmenőbb egyetemek kurzusait is hallgathatod, sőt,  ha kitartóan megcsinálod a házi feladatot is, akkor oklevelet is kapsz. Most éppen Stew Friedman kurzusán tanulok további 33 ezer diákkal együtt.
De mit is tanultam eddig Friedmantól, aki a Better leader, richer life ,  nevű kurzust tartja, ugyanebben a témában irt nagy sikerű könyvet és tart tréningeket főleg Amerika-szerte. A könyvébe betekinthetsz a Total leadership nevű oldalán is.
Amit eddig tanultam, szívesen megosztom veletek, főleg mert nem csak hagyományos értelemben vett vezetőknek szólnak a tanácsai, de mindenkinek, aki az életét maga kívánja irányítani. total leadership
A saját célok kitűzése, az értékrendünk végiggondolása után a vízió, a hosszabb távú életút meghatározására, elképzelésére motiválja a tréner a résztvevőket, valamint bevezeti a Négy kör gyakorlatot. Ezt a feladatot bárki elvégezheti egy  honlap segítségével, ami segít végigelemezni hogy az élete négy alapvető területe hogyan viszonyul egymáshoz.
Stew Friedman szerint életünk négy alapvető területe:
– munka/tanulás,
– család/otthon,
– közösség/barátok/társadalmi felelősségvállalás,
– saját magunk.
Ezen négy terület között kell elosztanunk magunkat és a tréning legtöbb résztevőjének ez a valódi kihívás. Stew azt ígéri, hogy a kurzus végére nem csak hogy sikeresek leszünk az időnk elosztásában mind a négy terület között, de sokkal eredményesebbek is minden területen! (Majd beszámolok, hogy nekem sikerült-e?)
A 4 kör gyakorlat lényege, hogy meghatározzuk mennyire fontosak nekünk ezek a területek, hogyan osztanánk el ideálisan az időnket ezen területek között. A körökkel azt is jelképezni lehet, hogy mennyire esnek egybe ezek a területek. Stew szerint az a tökéletes harmónia, ha a mind a négy kör egymásba olvad. Erre azt a példát hozta, hogy valaki a TL slidescégén belül létrehoz egy adománygyűjtő kampányt, amit a saját barátaival és családjával futtat, menedzsel és a helyi közösség számára hoz eredményeket, akkor az kimeríti mind a négy területet az életében.
A gyakorlat következő lépcsője, hogy megnézzük, valójában mennyi időt töltünk a különböző területeken. (Én igyekeztem nem becsapni magam, ezért pontosan óráról órára levezettem, mikor, mivel töltöm az időmet.) Igy megkapjuk a kettő közötti különbséget és elgondolkodhatunk rajta. Ha mindezt a honlapon keresztül csináljuk feltehetünk kérdéseket, amelyekben szeretnénk mások segítségét, tapasztalatait kérni. Peer learning módszerrel, – azaz amikor a tanulótársak egymástól tanulnak – kaphatunk másoktól tanácsokat és magunk is adhatunk. A honlap abban is segít, hogy megtapasztaljuk, mások ugyanolyan jellegű vagy éppen teljesen más jellegű problémákkal küzdenek-e.

A kurzusnak még csak az elején tartok, még be lehet szállni: Coursera, Better leader, richer life https://www.coursera.org/course/totalleadership, de ha tanulok még valami érdekeset, hasznosat, ígérem megosztom veletek. 🙂

Liza

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s