Tippek és trükkök pályázatok irásához

helpNemrégiben tanácsot adtunk egy nonprofit pályázat megírásához és ugyanazon a héten másvalakinek önéletrajz írásához. Ekkor vettem észre, hogy mennyi hasonlóság is van a két pályázat megírása között, mennyire hasonlóak a tippek, amiket adok és a trükkök, amiket bevethetünk.
De kezdjük a nonprofit pályázattal.

  1. Először is nézzük meg, hogy a pályázatkiírás egyáltalán nekünk szól-e?

Az egyik legfontosabb alapvetés a pályázatírásban, amit minden alkalommal kihangsúlyoznak a pályázat kiírói: ne a pályázat (bevétel reménye) miatt tervezzünk egy projektet, hanem a projektünkhöz keressünk pályázatot.
Persze lehet, hogy csak egy ötletünk van, amiből még bármi kisülhet, vagy éppen csak nagyjából értjük, hogy a kiíró mit is szeretne? Az első lépés, hogy megértsük, mi is a pályázati támogatással a célja a kiírónak? Azaz alaposan olvassuk el a kiírást, ha nem értjük a logikáját, olvassunk utána a pályáztatónak, alapelveiknek, nézzük meg, eddig milyen projekteket támogatott, értsük meg a céljait. Ha még mindig bizonytalanok vagyunk, akkor felkereshetjük a kiírót – ez legtöbbször könnyen megy és nagyon is örülnek neki – hiszen a cél ugyanaz, hogy a megfelelő projekt találja meg a megfelelő pályázatot.
Gondoljunk csak bele, hogy ez éppen ugyanígy van egy álláspályázatnál is! Ismerjük meg a céget, a szervezetet, olvassunk utána, böngésszük a honlapjukat, iratkozzunk fel a hírlevelükre, látogassuk meg a rendezvényeiket. Ha civil szervezetről van szó, menjünk el hozzájuk önkéntesnek vagy legyünk támogatóik. De egy egyszerű látogatás is sokat segít, amikor csak úgy bekopogunk hozzájuk, hogy „sziasztok, érdekel amit csináltok”

  1. Tervezzünk projektet, aztán lássunk neki a pályázatírásnak

Aki csak egy keveset is olvasott a pályázatírásról, az tudja, hogy először projektet kell tervezni, csak utána láthatunk project-planning-2neki a pályázati űrlap kitöltésének. A projektünk megtervezésekor mindig az a bizonyos közös pont lebegjen a szemünk előtt, amelyet a kiíró és a tervezett programunk között szerencsésen megtaláltunk. Ha megértettük a kiírást, látjuk, melyek a legfontosabb célok a pályáztatónak és ezekhez könnyen társíthatjuk a mi legfőbb céljainkat.

Ugyanez érvényes az önéletrajzírásra is. Nemzetközi szinten nagyon dívik (legalábbis az én szakterületeimen) a minden egyes állásra külön önéletrajz írása éppen azért, hogy csak a közös pontokat vázoljuk az önéletrajzunkban. A legtöbbször nem érdekli a ruhagyártó cég marketing osztályát, hogy bicikliszerelő is voltál egyszer! Viszont sokkal jobban érdekli őket, hogy az adott területen – ami ugyebár a közös pontotok – pontosan milyen eredményeket értél el, milyen felelősségi körökben dolgoztál.

  1. Használjuk az ő nyelvezetüket

Minden cég, szervezet, pályáztató intézmény más és más szótárat használ. Még ha ugyanazon a területen tevékenykedünk is, még ha ugyanabban az országban, akkor is lesznek olyan szavak, kifejezések, amelyeket másképpen, másra és máskor használunk. Ismerjük meg a pályázat kiírójának szavait és használjuk azokat! Ez nem is nehéz feladat, mert minden eseteben alaposan megfogalmazzák (általában többször is csak más szavakkal) a pályázati célokat, elérni kívánt társadalmi eredményét. Egyszerűen használjuk ezeket a szavakat a mi pályázatunkban is.
Az önéletrajzírásnál is nagyon fontos a közös nyelvezetre törekedni, mert így az interjúztató/elbíráló már az első pillanatban úgy érzi, hogy megértjük egymást. Ha bizonytalanok vagyunk egy-két helyi kifejezésben, akkor majd az interjún rákérdezhetünk, amikor is elmondhatod, hogy a korábbi munkahelyeden milyen szakkifejezést használtak ugyanerre és a többi… és máris egy kötetlen, szakmai beszélgetésben találjuk magunkat az interjúztatóval.

  1. Kérdezz-felelek, ismétlés

Az ismétlés a tudás anyja – mondják, és ez igaz a pályázatírásunkra is. A legtöbb pályázat rendszeresen project planning 1felteszi ugyanazokat a kérdéseket. Általában a célunkra és az elérendő eredményekre kíváncsiak. Mindig olvassuk el többször is a kérdést, hogy tényleg jól értettük-e és pontosan arra válaszoljunk, amit kérdeznek (mennyire igaz ez az állásinterjúkon is!). Ha úgy érezzük, hogy mindig ugyanazt kérdezik, akkor ez nem véletlen, hanem a trükk, amit a pályáztatók gyakran használnak. Ezzel bizonyosodnak meg arról, hogy számodra is teljesen tiszták a céljaid.
Ne feledd, ez nem egy iskolai dolgozat, ne törekedjünk arra, hogy tudásunk minden részletét megosszuk az olvasóval. Inkább a fő csapásvonalakra támaszkodjunk és erősítsük meg újra és újra céljainkat az ismétléssel. Így az olvasóban a rendszeresen visszatérő célok és elérendő eredmények fognak a legnagyobb nyomot hagyni.
Az állásokra jelentkezéseknél az interjúkon nagyon fontos az interjúztatóra való figyelés, a kérdések pontos megértése, és arra való válaszadás. Ha idegen nyelven interjúzunk – vagy ha a sajátunkon is – lehetnek félreértések, lehet, hogy nem értjük pontosan a kérdést, ekkor mindig kérdezzünk vissza. Gondoljunk bele az interjúztató helyzetébe, senki nem akarja, hogy félreértsék és valószínűleg annak örül a legjobban, ha a feltett kérdésére kap választ, nem pedig valami másra.
Mindemellett az interjúkra való felkészüléskor is javaslom, hogy meglegyen a csapásirányunk, határozzunk el két-három dolgot, amit mindenképpen meg akarunk osztani magunkról és amit akármi lesz, el fogunk mondani. (Célszerű, ha ezek olyan pontok, amelyek összekötnek minket a leendő munkahelyünkkel, vagy ami nem derült ki rólunk a felvételi eljárás korábbi szakaszában, de nagyon fontos pozitívumnak tartjuk.)

  1. Tömörség

A legtöbb pályázatnál meghatározzák, hogy mely kérdésre milyen hosszan válaszoljunk. A tömörség az egyik legfontosabb mércéje a projektünknek. Az elbíráló ebből tudja meg, hogy tényleg tisztában vagyunk-e a projektünk hatásaival, céljaival, eredményeivel? Átlátjuk-e és jól látjuk-e? Vagy csak lelkesen írunk és írunk és írunk… Legtöbbünknek kihívás a tömör fogalmazás (nekem legalábbis mindig), ezért érdemes külsősöket is bevonni, elolvastatni a pályázatot például az anyukánkkal, hogy érti-e a lényeget? Ha nem, akkor újra és újra meg kell írni. Az én gyakorlatom az volt, hogy először megírtam hosszan, majd visszatértem és újra megfogalmaztam ugyanarra a kérdésre a választ. Így lett 3-4 verzióm minden egyes kérdésre. Végül ezekből többszöri rövidítéssel született meg a legtalálóbb, legtömörebb változat.
Gyönyörű magyar nyelvünk sok lehetőséget ad a mondatok túlbonyolítására, de álljunk ellen ennek a vágyunknak és maradjunk rövidek és érthetőek. Ne feledjük, nem attól tűnünk profiknak, hogy hosszan, bonyolultan és szakmai kifejezéseket egymásra zsúfoltan írunk, hanem hogy megmutatjuk, hogy könnyedén megértetjük magunkat az olvasóval (és így feltételezhető, hogy a célcsoportunkkal, munkatársainkkal is).

A projektem összefoglalóját mindig a végén írtam meg, mert akkor már annyira sokszor kellett megfogalmaznom a célokat és elérni kívánt eredményeket, annyiszor gyakorolhattam a tömörséget, hogy sokkal könnyebben ment, mintha azzal kezdtem volna. (Más anyagok kidolgozásánál is az összefoglaló az utolsó, amit elkészítek még akkor is, ha legtöbbször az anyag legelejére teszem az áttekinthetőség érdekében.)
Az önéletrajzokra és motivációs levelekre különösen jellemző, hogy ne írjunk nagyregényt magunkról, viszont helyezzük a hangsúlyt azokra a közös pontokra, amelyeket megtaláltunk szakmai múltunk és a reménybeli munkahelyünk között. Mit fog nyerni a szervezet/cég, ha minket alkalmaz? Ha jól megismertük a szervezetet, ahová pályázunk (és persze magunkat is ismerjük), könnyedén rá tudunk mutatni a közös pontokra.

  1. Formai követelmények

Nincs annál rosszabb ha a rengeteg munkaóra után, amit a projektünk kitalálásával, megtervezésével, a pályázat megírásával, a mellékletek beszerzésével töltöttünk, az utolsó pillanatban egy banánhéjon csúszunk el! A banánhéj mindig ott van, figyeljünk rá. A banánhéj maga a Formai követelmény! Általában olyan apróságnak tűnik, hogy nem szoktunk rá figyelni, mégis minden pályázat úgy kezdődik, hogy el fognak utasítani, ha nem tartjuk be ezeket az apróságokat.

Az állásra jelentkezésnél is felhívnám mindenki figyelmét a határidőre és a formai követelményre. Hányszor, de hányszor láttam már olyan jelentkezéseket, amikor azt a minimum követelményt sem tartották be a jelentkezők, hogy mit írjanak az e-mail tárgyába! Pedig mennyire kis apróság ez! Mégis, ha nem tartjuk be a másik oldalon azt fogják gondolni, hogy ha még ilyen minimális kis feladatot sem tudunk ellátni, hogyan fogunk megfelelni nagyobb feladatokban? Vagy hogyan tudjuk majd megvalósítani a projektünket, amire pályázunk? Hogyan fogjuk betartani az elszámolási kötelezettséget, milyen beszámolót készítünk majd, ha még arra sem figyeltünk, hogy azt kérték, hogy két helyen írjuk alá a pályázatot?
Külföldi állásokra való jelentkezéskor nézzünk utána, hogy milyen sztenderdek vannak az országban, milyen formai követelmények érvényesek, hogyan szoktak jelentkezni mások az állásokra?

+1: Az utolsó pillanat

Az utolsó pillanat a te utolsó pillanatod. Ekkor már tetőfokára hágott benned a stressz, rosszul látsz, ideges vagy, nem vagy biztos benne, hogy mindent csatoltál-e, mindent aláírtál, megfelelő embernek küldöd-e az e-mailt, mi a hivatalos címe a pályáztatónak, ekkor már nincs idő az utolsó ellenőrzésekre, a helyesírási hibák átnézésére, a formai követelmények utolsó ellenőrzésére. Biztos vagy benne, hogy ezt akarod? Mindezt az utolsó pillanatra hagyni, mikor már csak egyetlen perc van hátra a határidőből?
Biztosan nem! Ezért ne halassz semmit az utolsó pillanatra. Készülj fel időben és alaposan kidolgozva add be a pályázatod akár projektre akár állásra pályázol. Csak nyugodtan és felkészülten, mint a profik. 🙂

Baranyai Liza

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s