A világ jótékonysági trendjei: 2015

Melyik ország polgárai adományoznak legszívesebben? Hol önkénteskednek a legtöbben? Melyik ország áll az élen mások megsegítéseben? Magyarországon nőtt az adományozási hajlandóság, a másokon való segítségnyújtás, az önkénteskedés? Ezt mutatja meg a World Giving Index.
Idén is megjelent a World Givicapture-20150425-181305ng Index jelentése, amely rangsorolja a világ országait jótékonysági hajlandóságuk alapján. Az angol székhelyű Charities Aid Foundation szervezet honlapján részletesen olvashatóak azok a válaszok, amelyeket a világ 135 országában, a Gallup’s World View World Poll kérdőívében a megkérdezett 4,9 milliárd személy adott adományozási, önkénteskedési és segítési szokásairól. Bemutatkozik a World Giving Report.

A szervezet holnapján megtalálható minden év részletes elemzése, valamint a 2013-ban publikált összesítés is, amely összeveti a korábbi éveket eredményeit.

Mit mér az index?

A kutatás 2008 és 2014 között évente méri a világ adományozási, önkénteskedési és jótékonykodási szokásait, amellyel az adott ország lakosságának elköteleződését méri a társadalom többi tagjához és a nonprofit célokhoz. A kérdések a következőek voltak:

 • Adományoztál pénzt jótékonysági célra az elmúlt egy hónapban?
 • Önkénteskedtél civil szervezetnél az elmúlt egy hónapban?
 • Segítettél idegenen az elmúlt egy hónapban?

Az elemzés rangsort állít fel az országok között és megállapít folyamatokat is az adott időszakra nézve.

A kutatás eredményei

 • 2014-ben az Egyesült Államok megtartotta vezető pozícióját az egyetlen olyan országként, amelyik mind a 3 vizsgált kategóriában az első 10 hely egyikén végzett. Az idegeneknek való segítségnyújtásban az USA az első helyezett, míg önkénteskedésben az 5., az adományozási hajlandóság terén pedig a 9.
 • A 2014-es időszakban az emberiség hajlandósága mások megsegítésére, a korábbi felméréshez képest, 3%-al növekedett.
 • Az Egyesült Államok mellett – talán sokakat meglepve – kiemelkedő helyen szerepel Burma, a buddhista hagyományoknak is köszönhető, hogy az itt élők 91%-a adományozott pénzt, miközben az ország egyike a világ legszegényebbjeinek.
 • Mellbevágó adat ugyanakkor, hogy a világ legnagyobb gazdaságai, azaz a G20 országok közül mindössze 5 került be a World Giving Index első 20 helyezettje közé, 11 közülük még az első 50-ben sem szerepel, míg 3 olyan is van, aki a sereghajtók között található, azaz az első százba sem fért bele.
 • A korábbi felméréshez hasonlóan ismét 200 millióval nőtt azoknak az embereknek a száma, akik az előző évhez képest szívesen segítettek idegeneken. A segítőkészség, az emberszeretet, a személyes interakciók olyan informális adakozási mechanizmusok, melyek mutatják egy társadalom egészséges működését.
 • Bár a segítők és az önkéntesek száma is növekedett, a pénzt adományozók valamivel kevesebben lettek a fiatalok között, ami valószínűleg a fiatal felnőttek magas munkanélküliségi rátájának tulajdonítható a fejlett országokban.
 • A fejlett országokban a nők körében magasabb az adományozási kedv, mint a férfiak között, noha ez a hatás a fejlődő országokban nem jelenik meg a nemek közti egyenlőtlenségek miatt.
 • Bár van növekedés 2011-hez képest, még mindig elmaradunk a pénzadományban a 2008-as szinthez képest. A trend biztató, emelkedő tendenciát mutat.
 • A legnagyobb javulás Malajziában következett be, az ország a 71. helyezését cserélte a hetedikre. A kutatók ezt azzal magyarázzák, hogy a lakosságban megnőtt a segítő szándék amikor a szomszédos Fülöp-szigeteket sújtotta természeti katasztrófa 2013 végén.

capture-20150425-163653A képen látható ábrán az országok fejlettségük alapján kerültek egy-egy halmazba. Jól látszik, hogy a fejlett országok kivételével az idegeneknek való segítés (tenyér jel), az adományozás (pénzérmék) és az önkéntesség (óra) mértéke többnyire növekedett.

Hol a legsegítőkészebben az idegenekkel?

Magyarország a 56. helyen áll (a 135-ös listában), ahol 51 %-a a megkérdezetteknek nyilatkozott úgy, hogy segített idegenen a múlt hónapban, ami csökkenést jelent a korábbiakhoz képest (tavaly a 46. helyen álltunk).

A vizsgált országok közül Új-Zéland, az USA, illetve Kenya tudta megtartani helyét az első 10-ben. Talán az eszkalálódó konfliktusok miatt Irakban nőtt leginkább a hajlandóság mások megsegítésére, mintegy 43%-al. Az emberek többségének valószínűleg képtelen lenne boldogulni az innen-onnan érkező segítség nélkül, ami a társadalom működésére is rányomja bélyegét.

Világszinten a nők valamivel kevesebben, 46 %-uk, míg a férfiak 49 %-a segít idegeneken. Az életkori kérdésben a 15-29 és a 30-49 évesek  49 illetve 51%-uk segített egy idegenen a múlt hónapban. Legalacsonyabban az ötven év felettiek teljesítettek (45%).

Hol adakoznak a legtöbben?

Ahol a világon a legtöbben adományoznak pénzt, az Burma. A lakosság 91 %-a nyilatkozott úgy, hogy az elmúlt hónapban adományozott pénzt jótékonysági célra. Az első tízben Burma mellett Indonézia, Thaiföld, az USA, illetve az Egyesült Királyság őrizte meg helyét a tavalyi listáról, ebből látszik Délkelet-Ázsia előkelő szereplése.

Magyarország a 62. helyen áll, a megkérdezettek 24%-a adományozott az elmúlt hónapban, ami 18 helyezéssel jobb az előző felméréshez képest, a 135-ös listából. (Tavaly a 80. helyen álltunk 21%-al)

A vizsgált időszakban az 50 év felettiek adományoztak a legtöbbet (30%). De a 30-49 évesek százalékai is csaknem ugyanannyi, 29% volt, míg a 15-29 éves fiataloké 21%. Ezek az adatok némi csökkenést mutatnak 2012-höz viszonyítva, leginkább a fiatalok körében.

Kik a leglelkesebb önkénteseink?

A világon egyetlen ország, Türkmenisztán az, ahol a lakosság több mint fele önkénteskedik, 57 %-a a lakosságnak mondta, hogy önkénteskedett az előző hónapban. Türkmenisztán szomszédjai, Tádzsikisztán és Üzbegisztán is a top 10-ben találhatóak. Ezekben a volt szovjet tagországokban ugyanis a szombatot még napjainkban is ‘önkéntes’ munkával szokás tölteni. Második országként Burmát, majd Srí Lankát találjuk, de az élbolyban van még Kanada, Új-Zéland, USA, Bhután, Írország, Malajzia és Nigéria egymás után.

A férfiak 23 %-a, míg a nők 19%-a önkénteskedik, ami határozott növekedés a korábbi évekhez képest, 2008, azaz a felmérés kezdete óta sosem volt ilyen magas ez a szám. Az önkénteskedésben a legmagasabb a 30-49 évesek aránya (21,9%), de rögtön utána következnek a 15-29 évesek is (20,6 %), majd kicsivel lemaradva a 50 év felettiek (20,3%).

Magyarország 104. a sorban, a lakosság 12 %-ának önkénteseivel, ezzel 3 helyet javítva a rangsorban, de még mindig nem foglalunk el előkelő helyet. (A lista 131 rangsoros)

Összesítések

capture-20150425-174312Magyarország az összesített rangsorban 6 helyet javítva a 72. helyezett lett a 135 vizsgált ország közül.

Hogyan tudjuk növelni a jótékonysági kedvet?

A CAF ajánlásokat fogalmazott meg a kormányoknak, amelyek segítik a társadalom segítőkészségének, adakozási kedvének fejlődését, és elősegíti a nonprofit célokat, a közösségi együttműködést és az önkéntességet.

 • Legyen biztosítva a nonprofit szervezetek regisztrálhatósága és működése  következetes és átlátható módon.
 • A kormányok könnyítsék meg a lakossága számára az adományozást.
 • Országos szinten támogassák a civil társadalmat és jogaikat, mint független hangot a társadalmi kánonban.
 • Biztosítsák a kormányok a nonprofit szervezetek átláthatóságát és informálják a közvéleményt a munkájukról.
 • Erősítsék a jótékonysági adományozást, mint nemzeti gazdasági fejlesztést, segítsék elő a középosztály növekedését a világban.

Az adatok fényében a CAF elindított egy Future World Giving nevű programot, melyben a kormányok azon intézkedéseit méri, amelyek elősegítik a jótékonykodást, fejlesztik a filantrópia kultúráját és támogatják a középosztály fejlődését.

Schmidt Gergő

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s