Így készíts Storytelling kampányt

,,Légy te a változás, amit a világban látni akarsz” ez az idézet fejezi ki leginkább a Storytelling (történetmesélés) adománygyűjtés lényegét. Ez az az üzenet, amit közvetíteni fogunk, egy történet, aminek a végkifejlete az adományozón múlik. A storytelling módszer használatával a szervezet arra alapozza a kommunikációját, hogy az adományozók többsége emocionális döntést hoz. A storytelling segítségével hatékonyan helyezzük bele a célközönséget egy történetbe, amely reflektál a munkánkra és érzelmi azonosulást kínál a külső szemlélők számára.

maxresdefault

Leegyszerűsítve a ,,story” legfőbb komponensei ebben a típusú fundraisingben:

Karakterek:

– a Jó

– a Gonosztevő

– a Segítő, cselekvő személy

Cselekmény:

– Jó vs. Rossz

Eredmény:

– Boldogan éltek amíg meg nem haltak

– Tragédia, veszteség

Példának vegyük a ‘Kony 2012’ kampányt, ami később sok kritikát kapott ugyan, de több, mint 100 milliós nézettségével technikai értelemben kiemelkedően jó példája a Storytellingnek. Lássuk milyen jellemzői vannak a ‘Kony 2012’ kampányvideójának:

– Megalapozza a későbbi cselekvést, legitimizálja az eszközt, amit használ: az egész világ megmozgatható a közösségi médiával, megosztással. Ezek a képek végigkísérik a videót, így végül semmi kétségünk nem marad, hogy mit kell tennünk.

– Érzelmileg közel hozza a beszélőt a hallgatóhoz: látjuk a narrátor gyermekének születését, családját, azt, hogy milyen nemes munkát végez.

– Elhozza számunkra az ügyet: bemutatja az afrikai gyerekek fájdalmát, szenvedését és kétségbeesését.

– Létrehozza az ellenséget: Joseph Kony, ő a gonosz, aki ellen harcolhatunk, akire dühösek lehetnünk.

– Hiteles személyekkel támasztja alá a mondanivalóját.

– Minden lehetőséget megragad, hogy erős érzelmeket kiváltó képekkel kommunikáljon, legyenek azok pozitívak vagy negatívak. Gyerekek, lelkes tömegek, hírességek, fegyverek, Hitler stb., minden üzenetet masszív szimbólumokkal támogat meg.

– A film a lehető legegyszerűbb módon kommunikál, mintha gyerekekhez beszélne, a végletekig leegyszerűsítve a problémát.

Természetesen a legtöbb storytelling típusú kampány kevésbé sarkítottan használja ezeket az eszközöket, legtöbbször az ellenségképet, a legyőzendőt is inkább a körülmények jelentik, egy szegény család számára például a közelgő fűtésszezon, kilakoltatás stb.

Egyéb szempontok a storytelling típusú kampányok esetében:

  • Ne általánosságban beszéljünk, a történet legyen személyes hangvételű, a néző érezze magát megszólítva, legyen képes azonosulni a szereplővel/szereplőkkel.

  • Ne siessünk a programunk, kampányunk hatékonyságának statisztikai bemutatásával, ezeket nem játszanak lényegi szerepet akkor amikor a hallgatóságunk az adományozásról dönt.

  • A realitás nagyon fontos a storytelling módszernél, ha a történetünk logikátlan, hiteltelen, a szereplők ellenszenvesek vagy túljátszottak, akkor nem fog működni a kampány.

  • Akkor is egy személlyel vagy kis csoporttal, például egy családdal, mutassuk be a problémát, ha sok embert érint az ügy. Ennek érdekében meg kell találnunk azt a személyt, aki az üzenetünk arca lesz.

  • Ne feledjük, hogy mint a legtöbb FR módszernél, itt is meg kell találnunk, neveznünk azt a körülményt, ami miatt a kampányunk sürgető, ami miatt az adomány nem várhat, itt és most kell cselekedni.

Minden szervezetnek van egy jó története, ha pedig még nincs, akkor létre tud hozni olyat, ami kifejezi a munkáját, a recept már adott.

Schmidt Gergő

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s