Önkéntes menedzsment, módszerek a statisztikák tükrében

Amikor a cikkeink megnyitási arányát nézzük, mindig kiemelt helyen szerepelnek azok, amelyek statisztikákat, infógrafikákat tartalmaznak. Az érdeklődés tehát nagy ezekre, ugyanakkor meglehetősen régen posztoltunk hasonlót, különösen az önkéntesekkel kapcsolatos feladatok kapcsán.

Az alábbiakban a washingtoni Urban Institute által feldolgozott adatokat láthatjátok, amelyek több száz civil szervezet megkérdezése alapján születtek.  Használjátok az eredményeket, egyrészt a saját tevékenységeitekkel összefoglalva a felsoroltakat, másrészt megvizsgálva azok eredményességét a megtartás során (lásd utolsó ábra).

magyar1

Míg az előző ábrán azt láthatjuk, hogy a különböző aktivitások milyen mértékben jellemzőek a megkérdezett szervezetekre, addig az alábbi kimutatáson az szerepel, hogy az önkéntesek foglalkoztatásának időbeli, illetve számbeli jellemzői szerint mik voltak azok, amelyeket inkább vagy kevésbé alkalmaztak.

capture-20160316-133627

Lássuk most ugyanezeket az aktivitásokat a szervezet profilja szerinti megoszlásban.

capture-20160316-133751

Az Urban Institute szintén megvizsgálta az önkéntesekkel való munkát a szervezetek nagysága, azaz ebben az esetben éves jövedelme szempontjából is.

capture-20160316-133550Ugyanakkor az összes kimutatás közül a legfontosabb az volt, amelyben azt vizsgálták, hogy a különböző aktivitások, munkamódszerek és egyéb körülmények hogyan hatottak az önkéntesek megtartására. Jól láthatók a negatív, semleges és pozitív hatások is az alábbiakban.

capture-20160316-134318

A lemorzsolódás szempontjából tehát kiemelt kockázatot jelentett a nagyon fiatalok magas aránya, ugyanakkor az elismerési rendszerek, személyes bevonás, illetve az eredményes munka érzése hozzájárultak az önkéntesek megtartásához.

Schmidt Gergő

Reklámok

One Reply to “Önkéntes menedzsment, módszerek a statisztikák tükrében”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s